Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda: Prelazimo iz analogne u digitalnu epohu, Pirot među najaktivnijim gradovima pri korišćenju elektronskih usluga RGZ-a

23. septembar 2021. 14:18 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Pirot je danas posetio generalni direktor Republičkog geodetskog zavoda mr Borko Drašković. Tim povodom održan je sastanak sa gradonačelnikom Pirota, načelnicom Pirotskog upravnog okruga i predsednicima opština Bela Palanka, Babušnica i Dimitrovgrad.

Po završetku sastanka u izjavi za medije gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić rekao je da su imali sastanak sa predsednicima opština i načelnicom Okruga jer su svi na istom zadatku, s obzirom da je upravljanje zemljištem ključna stvar, ako se želi brži razvoj gradova i države. Vasić je istakao da je u Pirotu upravljanje imovinom koja ide preko katastra zadovoljavajuća, katastar je napredovao u svom poslovanju, ali svi zajedno treba da rade na poboljšanju toga.  

Borko Drašković, direktor RGZ-a, kaže da imaju nekoliko ciljeva, da budu transparentni, pouzdani i efikasni. Prema njegovim rečima oni su u ovoj reformi u trećoj završnoj fazi koja počinje u Beogradu u opštinama Savski Venac i Čukarica, a posle toga predstoji implementacija po celoj Srbiji. Drašković je naglasio da se prelazi iz analogne u digitalnu epohu, zbog čega obilaze opštine kako bi predstavili mogućnosti budućeg katastarskog informacionog sistema, ali i kako bi dobili njihovu podršku.

Drašković je poručio da katastar ne treba samo da bude za upis u vlasništvo, već i registar svih opterećenja, da građanima budu dostupna i vrednost zemljišta i mogućnost izgradnje.

Glavna zapažanja Republičkog geodetskog zavoda koja se tiču Pirotskog okruga su sledeća:

Ovom prilikom direktor RGZ-a Borko Drašković poklonio je gradonačelniku Pirota kartu satelitskog snimka grada Pirota iz 2020. godine.