Biblioteka “Detko Petrov” započinje digitalizaciju bibliotečkog materijala

18. mart 2013. 09:06 Dimitrovgrad Pirot Plus Online

Ove godine Biblioteka “Detko Petrov” iz Dimitrovgrada započeće digitalizaciju bibliotečkog materijala. Elizabeta Georgiev, v.d. direktora Biblioteke, kaže da je reč o realizaciji projekta pod nazivom “Čuvari prošlosti” u saradnji sa Ministarstvom kulture.

- Prošle godine zahvaljujući ovom projektu dobili smo sredstva od Ministarstva kulture za kupovinu neophodne opreme za digitalizaciju arhivske građe, bibliotečke i istorijske građe u okviru zavičajne muzejske zbirke. Tako da u najskorije vreme krećemo sa digitalizacijom, pre svega kada je reč o izdanjima izdavačke kuće “Bratstvo”, koja je na neki način čuvar istorijske i kulturne prošlosti bugarske nacionalne manjine u Srbiji. Veoma je važno da se sačuva sve ono što je tokom dugogodišnjeg rada nastalo u izdanjima ove kuće, časopisima Drugarče, Most i nedeljniku Bratstvo – kaže Georgieva.

Georgieva napominje da Biblioteka realizuje i drugi projekti među kojima izdvaja nastavak projekta elktronskog pristupa zaštitniku građana pod nazivom “Promocija ljudskih i manjinskih prava kroz intenzivniji kontakt zaštitnika sa građanima”

- U periodu od 2011. do 2012. godine. realizovali smo projekat “Elektronski pristup zaštitniku građana”, kada su građani Pirotskog okruga mogli da dođu kod nas u Biblioteku i direktnom link vezom stupe u kontakt sa saradnicima zaštitnika grđana. Pošto smo se dobro pokazali pre neki dan dobili smo dopis da je naša Biblioteka uključena u realizaciju dvogodišnjeg projekta pod nazivom “Promocija ljudskih i manjinskih prava kroz intenzivniji kontakt zaštitnika građana sa građanima”. Naime reč je o nastavku prethodnog projekta, gde je uključeno 15 biblioteka iz cele Srbije među kojima i naša – kaže Georgieva.

I ove godine Biblioteka je konkurisala brojnim projektima kod Ministarstva kulture, dodaje Georgieva.