Biblioteka “Detko Petrov” na konferenciji u Sofiji

20. maj 2013. 11:53 Dimitrovgrad Pirot Plus Online

Na inicijativu Instituta za istraživanje umetnosti Bugarske akademije nauka, i u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Bugarske, u Sofiji je održana 11. konferencija pod nazivom „Izkustvovedski četeniя”- “Umetničko čitanje”. Konferencija je okupila istraživače i naučne radnike iz oblasti kulturnog nasleđa, vizuelnih umetnosti, muzike, pozorišta, filmske umetnosti, arhitekture.


Elizabeta Georgiev, viši bibliotekar Narodne biblioteke „Detko Petrov“predstavila je rad pod nazivom „Kulturen Caribrod – krakta kulturna istoriя na Dimitrovgrad“. Ona je govorila o razvoju kulture u Dimitrovgradu, sa posebnim osvrtom na istorijat Biblioteke i Pozorišta „Hristo Botev“.


- U godini velikih jubileja (125 godina Pozorišta i 115 godina Biblioteke) ustanove kulture u gradu trude se, iako rade u skromnim uslovima, da Dimitrovgrađanima pruže mogućnost da zadovolje svoje potrebe za kulturnim programima, kaže Georgieva.


Učesnici ovogodišnje konferencije su naučni radnici iz najvećih kulturnih i obrazovnih ustanova Bugarske, kao i gosti iz Grčke, Francuske, Rumunije Makedonije, Srbije.