11. Vratiće se život na Staru planinu!

01. septembar 2017. 20:45 Pod okriljem Stare planine Pirot Plus Online

Projekat “Pod okriljem Stare planine”

Grad Pirot

Konkurs za projektno finansiranje medija

Ani press doo Pirot – Portal Plus online

“Pod okriljem Stare planine,,

Stižemo i do kraja serijala. Obišli smo devet sela Gornjeg Visoka, sela ,,pod okriljem,, Stare planine i duboko se uverili u ostvarenje cilja , naše nade pretočene u Projekat. Da ima budućnosti  za sela koja smo ovog leta obišli. Stara planina , prelepa  svim prirodnim bogatstvima, večito mlada, ime je jedino ostalo staro, u njenim nedrima su bistri planinski potoci, nepresušni izvori , šumoviti predeli, retke prirodne lepote, stenovite klisure koje ni najbolji vajari ne bi uradili.

Stara planina , večito mlada,, čeka! Čeka drugačiju politiku Vlade Srbije, čeka da do njenih sela stignu bolji putevi, da se obnove brojne gradjevine , od zadruga, karaula, crkava, kuća u kojima još uvek može da se stanuje, prodavnica...

U ovoj, uslovnioj analizi, ili rezimeu svega, najpre smo se obratili Dragoljubu Zlatkoviću, etnologu, sakupljaču narodnih umotvorina, piscu brojnih knjiga, pesniku, jednom posebnom, drugačijem čoveku, čiji osećaj za ljude, za starine, za planinu,prirodu bolje rečeno, za napuštena sela posebno, je toliko snažan, da , čini se, on živi živote tih ljudi i prostora.


Pomenuli smo Vladu Srbije. Evo jednog podsećanja. Nedavno u Pirotu, bila je Snežana Bogosavljević Bošković ministarka poljoprivrede . razgovarala je u kabinetu Vladana Vasića predsednika Opštine. Iskoristilis mo njihove izjave , jednog dana će, ubedjeni smo biti značajni.


U nastojanjima da iz Vlade Srbije dobijemo dodatne informacije o tome kakve će mere u daljem periodu preduzimati kada je u pitanju razvoj stočarstva  na staroj planini, konkretno, pozvali smo Zorana  Rajića, državnog sekretara u Ministarstvu poljopruivrede

 

Boraveći u devet sela podno Stare planine, od meštana smo , pored ostalih problemna koje imaju, snabdevanje, zdravstvena zaštita, staračka domaćinstva, da treba učiniti više na izgradnji infrastrukture. Šta Opština planira na tom planu i kako dosadašnje aktivnosti ocenjenjuje , pitali smo Vidojka Panajotovića, pomoćnika predsednika Opštine za infrastrkturu.


Lepote Stare planine su izuzetne. Turistička organizacija Pirot je poslednjih godina učinila dosta na uredjenju staza do ,,prirodnih čuda,, postavljanjem tabli, ali i afirmacijom seoskog turizma. Bratislav Zlatkov, mlad i veoma ambiciozan čovek, najavljuje u 2016. godini i nadalje nove aktivnosti. Stara planina je neiskorišćeno blago .


I na kraju, naravno evo i prvog čoveka ove oblasti u našoj Opštini,. Sa njegovim utiscima završavamo naš serijal. Popović podseća da je lokalna samouprava i do sada subvencijama, direktnom pomoći stočarima doprinosila povećanju stočnog fonda. U 2016. godini Fond za poljoprivredu biće 5o miliona dinara kaže Popović.


Naš Projekat, završavamo , verujući da ćemo u narednim  godinama  biti u prilici da govorimo o brojnim merama koje su i Vlada Srbije i Opština Pirot, predutzele na, ne samo  oživljavanju, budjenju  sela podno Stare planine, već i konkretnim delima o tome da ima investitora, da se povećava stočni fond, da će se uraditi sve da se mladi vrate selu, da će se urbanizovati seoska naselja, urediti puteve, obezbediti infrastruktura, urediti crkve, rešiti problem zadružnih domoca, ambulanti.

Ovaj Projekat je doprinos nastojanjima da ,,Sela pod okriljem Stareplanin,,  žive kao nekada,  kada je bilo preko 200.000 ovaca i kada su sela odjekivala dečijim smehom i pesmom sa večernjih posela.

Ovo je naš mali prilog tim nastojanjima!! Sela podno Stare planine čekaju!!!