Paze se, da ne "zgaze lukat"! "Ćutu, pušu i nikog ne zadevaju"! Dobro dee!!!

02. maj 2020. 14:40 Stavovi Pirot Plus Online

 Boldirani kurziv!

Pita me juče neki naš čitalac. Malo je džangrizalo, ponekada mu sve smeta   

Gosn. Paune, piše on. Jedna godina me "uvela" u ove što ih zovete, u najboljim godinama, tako da mogu sada da pratim sve pirotske medije. Gledam obe teve, Sloboda mi skupa, ne kupujem, gledam Pirotske vesti, vaš Portal. Sad je "niko" još jedan portal  na koji još ne mogu da  se naviknem.

Imam pitanje, ali da vi pitate. Ovih dana izlazimo na terasu s babu, da apaludiramo na doktori. Posle se udara u šerpe, neću da kažem za nas. Video sam na vaš Portal i nešto novo, da je onomad bila i bakljada.

Dva dana, evo treći danas, sedim i čekam da vidim u vesti. "Buljim" u Pi televiziju, u Tv Pirot, da vidimo gde tapšu na doktori, gde se lupa u šerpe, ko je pravio bakljadu. Kažu lepo izgledalo, mladinja, pojali pesme! Snimao dran, tako ga zovu, imali ozvučenje. Gde li napraviše tolko bakljade? Obrta i Pirotske i tamo -  nema. Ima za krpelji, čestike za praznik... A, ima i Radmila Zec, poslala poruku da se pazimo za prvi maj! Od koga, kada smo baba i ja po celi dan, na treći sprat! Pa kad pitam, da pitam zašto nema Radmila Zec na vašem portalu?

Ako znate odgovore, može, ako ne, ćutite i vi. To je sada izgleda važno za medije. Kako kaže narod "da ne zgaze lukat".

..........................................................................

Pre neki dan sam najavljivao da ću uraditi nekoliko tema. Dve sam uradio. Pisao sam o Hristini i porodici Gocić. Da budem iskren, sledeće o čemu sam želeo da izadjem pred vas, upravo bilo je to – kako se u ovom, ovako teškom vremenu ponašamo mi novinari. Mi koji znamo da svakome nadjemo manu, da filozofiramo, da nas često s pravom "gazite" u komentarima.

...........................................................................

Na početku godine, svi smo pisali projekte i svako je od medija dobio koliko je Komisija smatrala, a gradonačlenik, po Zakonu, potpisao.

Svaki dinar koji dobijamo, OBAVEZUJE nas da budemo pošteni pred vama. Ja tome dodajem i etiku, stepen savesti, humanost, istinitost, poštovanje.

Da li je tako!!!???

Evo primera!

...................................................................

PRVO!

Kada je Štab delio maske, slikali su se u nekim jaknama. Tražio sam da se podele za SVE MEDIJE. Da dobiju jakne da bi ih lakše raspoznavali, da imaju rukavice, maske, dezinfekciona sredstva.

 Drugi mediji su ćutali.

Gde oni sad da podižu glas. Ako daju, daju! I Štabovci su podelili. Dobili smo nekoliko maski, rukavica i dezinfekcionu flašicu!! Nešto kasnije, Ljubiša, Sonja i Ivana dobili su jakne. Ljubiši ok, Sonji i Ivani taman za Ivaninu ćerku u šestom razredu. Dobro dee!

..................................................................

  DRUGO!

Kasnije kada je Štab počeo da radi, izašao je jednom pred novinare, da ih vidi narod ko su. Onako u jaknama, doterani. Lepo!  Rekli što rekli i to je.

Potom se Zavod za javno zdravlje, dopisivao s nama izveštajima, a Štabovci nam pisali saopštenja. Više su to bile informacije!

Pozivajući se na demokratsko, profesionalno pravo, da možemo i moramo da pitamo, reagovali smo tražeći Konferencije za novinare. NIJE DA MI NE VERUJEMO IZVEŠTAJIMA, NIJE DA NE VERUJEMO TESTOVIMA, BROJU ZARAŽENIH, SUMNJIHIVIH, SMEŠTENIH U BOLNICE. Nije TAKO. Mi samo hoćemo da pitamo ono, što su oni, možda zaboravili da kažu!

Nijedan medij pirotski nije reč rekao. Dobro dee!

...................................................................

 TREĆE!!

Potom su smislili youtube kanal grada i tu pustili Vesnu Lazarević, poljoprivrednog inženjera, radila je jedno vreme u medijima, da postavlja pitanja. Ko je bio snimatelj, ne znam. Kažu Šef.

 Imajući obavezu prema vama čitaocima Portala da to vidite, teška srca, objavljivali smo klipove.

Zatim, to im prešlo u naviku.

Utripovala se Vesna u onog ko pita,  i pita li pita...  Naš do tada izuzetni saradnik Dr Goran Petrović, direktor Bolnice, na naše pozive, pitanja koja smo slali, odbijao je, obrazlažući da je sve do Ministarstva. Novinarka youtube kanala Grad Pirot, dobila je intervju od Dr Gorana Petrovića. (U čemu je tajna uspeha?) Potom je "postrojila" dr Rašu, zatim Radmilu Zec.  Svi za youtube Grada Pirot pevaju kao "bele lale"! A mi, gutajući knedlu, pustismo i to. Dobro de !

Za to vreme, uporno traganje da gradonačelnik prihvati intervju, urodilo je plodom. Imali smo dugoočekivani Presing. Ljubiša je super odradio!

I tako iz dana u dan!

........................................................................

ČETVRTO !!!

E, sad da odgovorim na pitanje čitaoca.

Nismo  pred praznik  pustili dr Radmilu Zec. Evo javno OBJAVLJUJEMO! 

-   Dok ne bude Konferencija za novinare, (ili se naš novinar sam ne izbori da razgovara sa nekim od važnih), na našem Portalu neće se naći "kviz" koju rade Vesna Lazarević i neko od odgovornih, u ovom poslednjem slučaju dr Radmila Zec. Dobro dee!!!

..........................................................................

PETO !!!

Šta je problem? Ovo naše, s konferencijama za novinare je profesionalni zahtev. Legalan svuda na svetu. NA TO IMAMO PRAVO! Problem je još veći što je ispalo da te skupove tražimo samo mi. Drugi mediji ćute.

Ne oglašava se Boban Nikolić, direktor Pi kanala, ne smeta ni Vladi Veljkoviću, direktor TV Pirot, ni "gazdi" u PV. O Slobodi ne mogu ništa da vam kažem. Nisam upućen!

Kako kaže jedan moj mali "kum", romčić:

"Kume oni ćutu i pušu i nikog ne zadevaju!"

 Ako bi kojim slučajem bila KZN, svi bi dotrčali, bez reči, pogleda visokog, umesto da se "sklnu"što kažu Piroćanci, jer nemaju onu stvar da pokažu vrednosti profesije. "Onu stvar" mislio sam na HRABROST! Dobro dee!!

.....................................................................

E  sad dragi ispisniče, da li ti je jasno?

Ni Boban, ni Vlada ni AĆ (ima ih dva) nisu sigurni u ono što vi kažete "da ne zgaze lukat"! 

Jeste u pravu ste, pitaju me to i moji u Grupi, ni reči jedne nije bilo, a da znate, verujem, da neće biti.

Jedino, kad ovo pročitaju, kao za mnogo drugo što nam kradu ideje, počeće da pišu, onako iz inata.

Ma ko j... tog Nešu Pauna!!!  (Popularno na nekim mestima i u nekim medijima!

Dobro de!!!

Nenad Paunović, novinar