"Bela mačka - Jedna stara kuća u Pirotu" autorke Mile Panajotović novo izdanje Muzeja Ponišavlja

15. decembar 2021. 13:02 Kultura Pirot Plus Online

U izdanju Muzeja Ponišavlja iz štampe je izašla nova knjiga "Bela mačka - Jedna stara kuća u Pirotu" autorke Mile Panajotović, višeg kustosa istoričara.

Izuzetno bogato podacima ovo delo u potpunosti uspeva u svojoj nameri da od zaborava otrgne deo istorije Pirota. Usponi i padovi porodice, ratovi i promene država i uređenja, nenametljivo i logično prate ono što se dešavalo sa kućom, a takođe i sa kafanom "Bela mačka". Kombinujući izvore, već objavljenu literaturu, kazivače i faktičko stanje na terenu, Mila Panajotović je uspela da spreči zub vremena, koji je neminovno uništio staru kuću, uništi sećanje na nju i porodicu pod nadimkom Bela mačka. Štampanje ove knjige realizovano je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

“Dospevši na gornji sprat, prošli smo kroz sve prostorije, da bi nas u jednoj od većih soba tzv. ženskoj sobi, dočekalo pravo brdo papira i sitnijih predmeta iz ovog domaćinstva, sve to obilno zasuto zemljom sa tavanice, koja je počela da se raspada. Ugledavši tu hrpu građe, odlučila sam da se vratim sutradan sa svojim kolegama iz muzeja i da spasimo što se spasti može” rekla je autorka.