Vladan Vasić: Trenutno nema potrebe za posebnim merama, opreznost ipak neophodna

29. jun 2020. 15:23 Korona virus Pirot Plus Online

U velikoj sali Grada Pirota danas je održan stastanak predstavnika Kriznog štaba. Sastanku su prisustvovali komandant Štaba, gradonačelnik Vladan Vasić, epidemiolog dr Radmila Zec, predstavnici zdravstvenih institucija u gradu i predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov.

Tom prilikom zaključeno je, na osnovu izveštaja zdravstvenih ustanova, da je situacija u Okrugu stabilna, ali treba biti oprezan jer je virus prisutan u populaciji, rekao je gradonačelnik Vladan Vasić.

On je podsetio da nismo u vanrednoj situaciji, zato ne mogu da se uvode nove mere, ali apeluju da se poštuju mere koje daje republički Krizni štab.

Sve institucije su dobile preporuke kako da se ponašaju i organizuju svoj rad na najbezbedniji način. Apelujemo da se u zatvorenom prostoru nose maske, preporučujemo da građani u restoranima i kafićima borave u letnjim baštama, a ako dođe do pogoršanja situacije imamo načina da uvedemo vanrednu situaciju i pooštrimo mere, istakao je Vasić.

Ovom prilikom rečeno je i da nema kolektivnih epidemija, a u Opštoj bolnici Pirot nije hospitalizovan nijedan pacijent sa Covidom.

Doktorka Radmila Zec kaže da aktuelna epidemiološka situacija u Okrugu se može proceniti stabilnom, sa tenedencijom prelaska u nesigurnu zbog epidemije u Republici Srbiji, odnosno, zbog blizine određenih gradova i putovanja ljudi. Prvi novi slučajevi u junu počeli su da se registruju od 10. juna, ukupno 30 je potvrđeno, od kojih je 17 izlečeno jer su imali blage simptome. Trenutno je aktivno 13 slučajeva. Dr Zec je apelovala na građane koji nisu imali nikakve simptome ili su imali blagu kliničku sliku i nisu to podveli pod Covid, da poštuju mere zaštite – držanje distance, nošenje maske u zatvorenom prostoru i smanjenje kontakata na najmanju moguću meru.

Na pitanje novinara da li će se zabraniti slavlja dr Zec i gradonačelnik Vladan Vasić objasnili su da se prate odluke koje dolaze sa republičkog nivoa, za sada nema zabrana okupljanja i ukoliko ih bude poštovaće se.  

S obzirom na svakodnevne izveštaje Zavoda za javno zdravlje o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u kojima se navodi koliko je ljudi u izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom, dr Zec je objasnila kako se to realizuje i šta to, zapravo, znači.

U ovom trenutku testiranje se sprovodi u Zavodu za javno zdravlje i Opštoj bolnici Pirot brzim serološkim testovima, a za PCR testove uzorci se šalji po potrebi u referentne laboratorije.