Veliko interesovanje za roman “Točak”

08. novembar 2012. 09:48 Kultura Pirot Plus Online

Promocija knjige “Točak” profesorke srpskog jezika i književnosti Ivane Džunić održana je sinoć u prisustvu velikog broja posetilaca, u konferencijskoj Sali hotela “Sinkom”. U romanu je predstavljana istinita priča o Branislavu Mitiću, i njegovom neobičnom putovanju biciklom od Kine do Pirota. Zašto roman nosi naziv Točak objasnila je autorka romana .

-Jednostavno zbog toga što je točak na našem dijalektu reč za bicikl, zatim bicikl ima dva točka, kojima može da se stigne i do Kine, a iz Kine u Pirot. Često smo nas dvoje u komunikaciji i sastavljanju ove priče govorili o točku života, o tome da čovek kad malo razmisli, zaokružuje život, zaokružuje svoje rođenje i svoj završetak, tako da sve se sklopilo u jednu reč TOČAK- kaže Džunićeva.

Roman predstavlja istinitu priču i to je razlog da bude napisan u prvom licu kaže autorka.

-Htela sam da to bude zapis o nekome ko je poseban, izuzetan i da izgleda dok čitate knjigu kao da slušate Baneta. Iz tog razloga trudila sam se da kao autor povežem priču i da rečenice koje mi je izgovarao budu autentične. Pored toga stilizovala sam dnevnike i preslikala pisma kako bi ih prenela u roman. To je autentično delo koje će na čitaoca preneti njegov život i njegovu priču- kaže autorka.

Na književnoj večeri pored autorke Ivane Džunić govorila i književni kritičar Tanja Trašević.