Veliki napredak slobodnih zona u Srbiji

19. april 2018. 18:38 Privreda Pirot Plus Online

Predstavljeni su izvanredni efekti rada slobodnih zona u Srbiji za 2017 godinu. Među uspešnim rezultatima se posebno ističu povećanje proizvodnje i izvoza a najznačajniji od njih je povećanje broja zaposlenih radnika u slobodnim zonama od 14 odsto.

Domaćin prve ovogodišnje sednice Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta Privredne komore Srbije, održane 19. aprila 2018. godine, bila je Slobodna zona Novi Sad.

Sednicu Grupacije je vodio predsednik dr Dragan Kostić uz učešće Milana Ristića ispred Uprave za slobodne zone Ministarstva finansija Republike Srbije i Žarka Malinovića ispred Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije. Grupaciji su prisustvovali predstavnici preduzeća za upravljanje slobodnim zonama i institucija od značaja za rad slobodnih zona Srbije.

Na sednici je usvojen izveštaj o aktivnostima Grupacije za 2017. i plan rada za tekuću godinu, predstavljeni izveštaji o statusu nacrta izmena i dopuna Carinskog zakona i Zakona o slobodnim zonama i razmenjena iskustva slobodnih zona u primeni novog Carinskog postupka u slobodnim zonama.

Pored toga, razgovaralo se o nastavku pregovora o otvaranju kancelarije Svetske organizacije slobodnih zona (WFZO) u Beogradu, intenziviranju saradnje sa predstavnicima radnih grupa za izmenu propisa u oblasti poreskog, carinskog i finansijskog sistema, mogućnostima za izgradnju inkubatora proizvodnih aktivnosti sa Ministarstvom privrede i omogućavanju novih pogodnosti za korisnike slobodnih zona koje daju lokalne samouprave.

Zaključeno je da razvoj slobodnih zona višestruko doprinosi privlačenju direktnih investicija i uposlenosti radne snage u Srbiji i kao takav efikasan instrument regionalnog razvoja treba i dalje da bude u fokusu razvoja privrede Srbije.