Velika zlatna medalja za "Boemsku potkovicu" na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede

27. maj 2024. 13:23 Privreda Pirot Plus Online

U Novom Sadu je prošle nedelje završen 91. Međunarodni sajam poljoprivrede.

Sajam je i ove godine okupio sve značajne aktere agrobiznisa i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu iz Srbije i sveta.

Veliki broj proizvođača je dobio prestižne nagrade a među njima je i nekoliko uglednih pirotskih proizvođača.

Degustacioni centar Boemska potkovica, trinestu godinu za redom, učestvuje na sajmu. Ove godine je komisija za ocenu kvaliteta mesa kojom je predsedavao prof. dr Vladimir Tomović sa Tehnološkog fakulteta VELIKOM ZLATNOM MEDALJOM potvrdila kvalitet Boemske potkovice.

Po rečima profesora Vladimira Tomovića ove godine je primetno da se veliki broj proizvođača opredelio za proizvodnju dugotrajnih kvalitetnih suhomesnatih proizvoda koje je komisija imala čast i privilegiju da ocenjuje . Peglana kobasica spada u tu grupu proizvoda i to potvrđuje da je peglana kobasica zaista na dobrom putu. Ono što je primetno i dobro za razliku od ranijih godina na ovom sajmu nije bilo proizvođača peglane kobasice iz drugih gradova. Jedina peglana kobasica čiji je kvalitet ocenjivan je bila Boemska potkovica.

Takođe sve pohvale idu i Mlekarskoj školi čiji je nastup bio primećen ne samo na dodeli priznanja nego i na njihovom štandu gde su postioci mogli da degustiraju njihove vrhunske mlečne proizvode a i da vide na licu mesta kako se oni prave. Ono što je za pohvalu je da su i učenici Mlekarske škole posetili sajam.

Ostali nagrađeni proizvođači iz Pirota

Nagrađeni pirotski proizvodi na Novosadskom sajmu
 Degustacioni centar Boemska potkovica
Velika zlatna medalja

 Mlekarska škola 4 nagrade

 Manić Krupac
 SSR Karanfil

I ovaj sajam kao i sajam Etno hrane u Beogradu je pokazao da institucije u Pirotu koje treba da se bave razvojom preduzetništva ne podržavaju dovoljno proizvođače malih količina hrane i ne pridaju važnost promociji pirotskih proizvoda na ovim značajnim manifestacijama. Posle pokojnog Veroljuba Mihajlovića iz Udruženja pirotskih preduzetnika još uvek niko iz Pirota osim par pojedinaca ne nastavlja njegovim pute. Ovi sajmovi su veoma bitni za promociju pirotskih proizvoda i ne treba ih olako zanemarivati. Oni takođe utiču i na povećanje proizvodnje i prodaje , kao i na razvoj Pirota u budućnosti .

*Degustacioni centar Boemska potkovica