Većnici, između ostalog, dali saglasnost na nacrt Završnog računa za 2023. i na Odluku o pokretanju postupka izrade Programa gasifikacije na teritoriji grada Pirota

22. maj 2024. 12:38 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Danas je održana sednica Gradskog veća. Na sednici su usvojeni predlozi i nacrti odluka vezanih za Završni račun budžeta grada Pirota za 2023.godinu, nekoliko urbanističko-planskih dokumenata, pokretanju postupka izrade Programa gasifikacije na teritoriji grada Pirota, izrade LAP za socijalno uključivanje Roma i Romkinja. Usvojeni su i predlozi odluka vezanih za funkcionisanje Štaba za vanredne situacije, Aneksa ugovora o javno-privatnom partnerstvu kao i postavljanju spomen ploča i spomen obeležja i promeni naziva Omladinskog stadiona.

Odluka o Završnom računu budžeta grada Pirota ima gotovo istu važnost kao i Odluka o budžetu, rekla je u izjavi za medije Ivana Malinović, načelnica Odeljenja za privredu i finansije.

Prema njenim rečima u 2023. godini, prema ovom izveštaju prihodovna strana realizivana je u ukupnom iznosu od 2.663.000.000, dok su rashodi u istom periodu iznosili 2.596.000.000 dinara. Ostavren je pozitivan finansijski rezultat, a i sam izveštaj o Završnom budžetu dobio je pozitivnu ocenu od strane revizora. Suficit prihoda raspoređen je rebalansom na sednici u aprilu. 

Izrađen je i Građanski vodič kroz završni račun, koji je dostupan svima na sajtu grada Pirota.

Gradonačelnik Vladan Vasić, je pred većnicima istakao da je Odluka o pokretanju postupka izrade Programa gasifikacije na teritoriji grada Pirota je istorijska odluka za naš grad. Ovo je deo izlaganja gradonačelnika  o ovoj tački.

Miloš Colić, zamenik gradonačelnika na kraju sednice pojasnio je neke detalje vezane za sam proces gasifikacije. Ono što treba istači jeste da je izbor strateškog partnera od izuzetne važnosti, kako bi do počeka grejne sezone najveći potrošači u gradu bili priključeni na gasovod.

Što se tiče građana, sekundarna gasifikacija biće završena u naredne, prema pretpostavci tri godine. Poznata je cena priključka za građanstvo i iznosi nešto preko 90.000 dinara. Moguće je i plaćanje u više mesečnih rata i ostaverenje popusta od 20 odsto.

Većnici su dali saglasnost i na na Aneks 3.Javnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu-kocesiji za poveravanje obavljanja gradskog i prigradskog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada Pirota, kojim se partneru na osnovu povećanja troškova poslovanja, odobrava dodatnih 5 miliona dinara na već postojeću subvenciju. Bojan Pešić, načelnik Odeljenja za urbanizam i stambeno komunalnu delatnost govorio je i o predlozima  o postavljanju spomen-ploča profesoru Zvonimiru Minčiću i profesoru mr Branislavu Ćiriću na zgradi srednjeg obrazovanja “Sokolana” u Pirotu i davanje saglasnosti na idejno rešenje za postavljanje spomen obeležja kapetanu Vojske Vladanu Jovanoviću, kao i o premeni naziva Omladinskog stadiona.

Sednica Skupštine grada Pirota biće održana u petak, 24. maja sa početkom u 10 časova.