VAŠA PISMA! B.M: Predivan park pored Otvorenog bazena treba brižnije čuvati, ali i održavati

11. jun 2024. 12:54 Stavovi Pirot Plus Online

"Nešo, sigurno ima važnijih tema od ovoga, ali ne mogu da oćutim na neka ponašanja, sa kojima se susrećemo svakog dana.

Dobili smo otvoreni bazen oko koga je izgrađen i uređen divan park, u kome je zasađeno mlado drveće koje je zbog bezbednog rasta vezano za potporu od obrađenih letvi. Tu su staze za šetnju i trčanje, tu su klupe i korpe za otpatke, velike travnate površine sa ukopanim prskalicama, kao i sadržaji za rekreaciju, kako za odrasle, tako i za one najmlađe.

Milina je prošetati se ovim parkom, ali izgleda da svi mi zaista ne umemo, ili ne želimo da to čuvamo i negujemo.

Posetiocima je izgleda mnogo atraktivnije da korpe za otpattke otkače i njihove sadržaje prospu po travi, nego da iste odlože u korpe, ne vodeći računa da je u parku mnogo male dece, koja trče po tom travnatim površinama.

Mnogo je onih, reko bih obesnih, koji iz samo njima znanih razloga kidaju ili seku ove trake, kojima je mlado drveće privezano za potpore letve, ili pak lome i čuvaju to drveće. 

U tom prostoru koji obuhvata i prostorije Zatvorenog bazena, postoje zaposleni, postoji i služba obezbeđenja koja bi trebala da brine o parku i bazenima, o pič terenu i velikom parkingu koji okružuje ovaj prostor.

Izgleda da i oni samo postoje, jer da rade kako treba, ovakve stvari se ne bi događale.

Ovih dana velike vrućine utiču, kako na ljude i životinje, tako i na biljni svet, pa je tako trava u parku počela naglo da žuti, i ako ne bude obilnije zalivana izgoreće u potpunosti.

To svakako, pored ugrađenih prskalica, ne bi smelo da se desi.

Jesenas smo i ti i ja bili svedoci vandalizma, kada su pored pič terena vandali polomili i isčupali mlado drveće. Isto je zamenjeno novim sadnicama, ali od jutros vidim da su jedno drvo i njegova potpora opet polomljeni, i da ovo drvo, koje još uvek nije do kraja otkinuto od korena, lagano umire na ovom vrelom suncu. Otišao sam do zatvorenog bazena i do kontejnera, gde sam obavestio zaposlene i zamolio ih da neko od njih ode i da podigne ovo drvo i da postavi njegovu potporu od letve, ne bi li isto ostalo u životu, ali me je razočarao njihov odgovor da to nije njihov posao i da to treba da urade radnici obezbeđenja, koji rade u noćnoj smeni.

Sa lepo obeleženog parkinga oko otvorenog bazena, skidaju se i odnose stubići kojima je obeležena okretnica iako je taj prostor dobro osvetljen. I ovde je, odmah posle sadnje, neko počupao i odneo nekoliko sadnica.

I tako, u nedogled. Kao da to nije naše.

Poštovani B.M, srećemo se često na Keju i u parku oko Bazena. O tome smo i razgovarali.

Hvala Vam za utiske, ali i kritiku koju upućujete.

Nadam se da će samo objavljivanje Vašeg pisma pokrenuti naše sugrađane na veću brigu, a odgovorne da pokrenu svoje ljude da savesnije rade.

Utoliko pre što je kupališna sezona danas i zvanično počela.