Uznemireni meštani Krupca: Prvo su nam uzeli svinje, a sad ih ubijaju i zakopavaju kod nas u selu

08. februar 2020. 17:05 Društvo Pirot Plus Online

Imajući u vidu da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, proglasila Pirot zaraženim područjem, bolest afrička kuga svinja, ovih dana su u skladu sa Pravilnikom o merama za suzbijanje širenja zaraze popisane i oduzete svinje poljoprivrednicima u nekoliko pirotskih sela koja gravitiraju zaraženom području. Prema zvaničnim informacijama domaće svinje nisu zaražene, ali u cilju prevencije na suzbijanju širenja bolesti svinje su oduzete i do normalizacije stanja u određenim pirotskim selima zabranjen je odgoj svinja. Rečeno je da svinje idu na klanje posle ispitivanja zdravstvenog stanja. Medjutim, danas su u neposrednoj blizini Krupca, sela nadomak Pirota, iskopane jame gde se ubijene životinje zakopavaju. To je uznemirilo meštane Krupca i oni su se okupili u selu i na svoj način negodovali zbog toga.

Ljudi sa kojima smo razgovarali su zbunjeni i ne znaju šta se dešava. Otkud sada ubijanje životinja i zašto ih zakopavaju blizu sela.

Predsednik Saveta MZ “Krupac”, Saša Zlatković, kaže da se obratio veterinarskoj inspekciji, pokušavao je i kod lokalne samouprave, ali nije dobio precizan odgovor zbog čega se ubijaju svinje i zašto baš u Krupcu zakopavaju.

Nebojša Kostić, zamenik predsednika MZ “Krupac”, smatra da postoji velika verovatnoća da divlje životinje iskopaju leševe svinja.