Uskoro tender za nabavku opreme

14. april 2014. 10:59 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Kao što se i očekivalo, sa prvim prolećnim danima povećane su količine otpada koje se dovoze na Regionalnu sanitarnu deponiju. Reč je o komunalnom, ali i o baštenskom otpadu, kaže Zoran Stanković, direktor ovoj preduzeća. Pirot prednjači u dovezenim količinama, uz napomenu da je opština Dimitrovgrad sve aktivnija, sa stalnim povećanjem količina otpada koje se dovoze na Deponiju.

Do kraja nedelje očekuje se raspisivanje tendera za nabavku opreme za sekundarnu separaciju otpada na samoj deponiji

- Prema zakonskoj proceduri ovaj postupak će biti završen u naredna dva meseca, kada će biti izabran najbolji ponudjač kada je oprema u pitanju. Posle toga nam sledi raspisivanje tendera za izbor najboljeg ponudjača za izgradnju samog objekta u kojem će se obavljati postupak separacije. Cilj nam je da sve to završimo u najkraćem, zakonom predvidjenom roku, jer su prednosti sekundarne separacije višestruke. Počev od ekoloških pa sve do ekonomskih, napominje Stanković.

Vrednost celokupnog projekta je blizu 300.000 evra. To su, za projekat ovog tipa, nedovoljna sredstva, ali mi ćemo pokušati da obezbedimo i pomoć države, kako bi ceo proces bio u potpunosti zaokružen, prvenstveno dodatnom tehnologijom, koji će ceo sistem podići na viši nivo, ističe Stanković i napominje da bi celokupni projekat trebalo da bude završen do kraja godine.