Uskoro stižu vakcine

06. novembar 2012. 13:36 Društvo Pirot Plus Online

Početkom naredne nedelje Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” počeće distribuciju vakcina protiv sezonskog gripa zdravstvenim institucijama. Doktorka Radmila Zec, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje kaže da se plan za Pirotski okrug nije promenio u odnosu na prethodne godine

-Broj doza vakcine protiv gripa za pirotski okrug je 3930, od tog broja opština Pirot dobija 2230 doza vakcine, opštine Dimitrovgrad i Babušnica po 500 doza i opština Bela Palanka 700 doza vakcine.. Imali smo pre pojave pandemije veće interesovanje svi znamo da je to interesovanje proteklih godina opalo u celoj Evropi pod uticajem antivakcinalnog pokreta, tako da smo prošle godine i imi imali slab obuhvat. Od 2200 utrtošeno je oko 1700 doza - kaže doktorka Zec.

Vakcinacija protiv gripa smanjuje broj obolelih kaže doktorka Zec, i dodaje da znatno smanjuje broj mogućih komplikacija. Kada je reč o trenutnoj epidemiološkoj situaciji po pitanju akutnih respiratornih infekcija doktorka Zec kaže da je uobičajena za ovo doba godine.

-Ekstremno visoke temperature koje nisu uobičajene za ovo doba godine pogoduju virusima i bakterijama. Virusi I bakterije cirkulišu u kolektivima, dečijim vrtićima , školama, gde je veliki broj ljludi u zatvorenom rprostoru. U oktobru se na terenu beleži porast broja oboljenja disajnih puteva, naročito streptokoknih infekcija, tu je i po neki slučaj ovčjih boginja i infektivne mononukleoze – kaže doktorka Zec.