Uređenje škole uz pomoć Fondacije "Ana i Vlade Divac"

13. jun 2014. 08:21 Babušnica Pirot Plus Online

Fondacija “Ana i Vlade Divac” u okviru projekta “Jedan u milion” pomogla je obnovu sedam školskih objekata, među kojima i osnovnu školu “Despot Stefan Lazarević” u Babušnici. Jučerašnjom posetom predstavnika Fondacije ovoj školi obeležen je završetak radova na obnovi škole. Radmila Mladenović, direktorka škole, kaže da je reč o značajnoj investiciji koja će unaprediti rad u ovoj školi.

- Mi smo uradili nešto od najurgentnijih potreba. U najgorem stanju bili su nam kabineti fizike i hemije. Donacijom u iznosu od 25 hiljada evra, pored kabineta hemije, rekonstruisan je i opremljen kabinet za fiziku, uređena ograda školskog dvorišta i rekonstrukcija stepeništa u dvorištu, kao i zamena dotrajalih vrata u najstarijem delu objekta, kaže Mladenovićeva.

Inače, osnovna škola "Despot Strefan Lazarević", ove godine obeležava 128 godina postojanja. Mladenovićeva, kaže da je rekonstrukcija objekata bila neophodna, jer su pojedini stariji od jednog veka.

-Naši su objekti svi jako stari i u matičnoj školi i u selima. U nekim selima objekti su napušteni, i pod naletom zuba vremena i nedostatka finansijskih sredstava, neumitno propadaju, a ono što možemo gde se nastava realizuje održavamo koliko to dozvoljava ju naše finansijske mogućnosti - kaže Mladenovićeva.

Kao i u svim osnovnim školama i u ovoj školi u toku su završne pripeme za predstojeću malu maturu koju će učenici polagati početkom naredne nedelje. Osnovnu školu “Despot Stefan Lazarević” završilo je 74 učenika, ali je škola matična škola za polaganje zavšrnog ispita za sve učenike sa područja opštine tako da će 91 učenik polagati završni ispit u ovoj školi, dodaje Mladenovićeva.