U toku podnošenje zahteva za besplatne udžbenike

17. januar 2014. 07:54 Društvo Pirot Plus Online

Korisnici usluga Centra za socijalni do 15. aprila mogu podneti zahtev za ostvarivanje prava na besplatne udžbenike. Ovo pravo imaju kako stari tako i novi korisnici Centra, a na osnovu Odluke Skupštine opštine prvo na besplatne udžbenike stiče i svako treće dete u porodici koje pohađa osnovnu školu, kaže Marjan Marković, viši referent za učenika i studentska pitanja Opštinske uprave Pirot.

-Svake godine u ovom periodu animiramo sve one koji su zainteresovani a imaju pravo da konkruišu za dodelu besplatnih udžbenika. Bilo kao korisnici Centra za socijalni rad i li po osnovu prava za treće dete. Na ovaj način ustanovljvamo broj korisnika ovog prava, i prosleđujemo školama. Procedura je jednostavna. Stari korisnici, koji koriste materijalno obezbeđenje javljaju se u Centar za socijali rad (kancelarije broj 8) radi evidentiranja. Na osnovu Odluke Skupštine opštine Pirot, i svako treće dete u porodici, koje pohađa osnovnu školu, ima pravo na besplatne udžbenike. Korisnici koji već ostvaruju pravo potrebno je da se jave Službi za poslove brige o deci (zgrada Socijalnog osiguranja I sprat kancelarija br.6) radi evidentiranja. Novi korisnici sa potvrdom istog organa treba da se jave u Opštinski uslužni centar (kancelarije br 52) radi evidentiranja – kaže Marković.

Da napomenem još i to da učenici i studenti koji su konkurisali za učeničke stipendije ili studentske kredite i stipendije provere putem interneta ili putem kancelarije 52 u Uslužnom centru da li su odobreni krediti ili stipendije. Bilo je izvesnih promena zbog greške u obradi podataka od strane komisije u Beogradu, tako da su kompletni spiskovi sa tačnim podacima dostavljeni, tako da zainteresovani treba da provere, dodaje Marković.