U Pirotu ponovo ledeni dani sve do kraja sedmice !

17. januar 2017. 10:30 Društvo Pirot Plus Online

Najavljivani drugi deo sibirske zime u Srbiji počinje danas. Ledeni dani sa povremenim snegom zadržaće se do petka, kada nas očekuje suvo vreme uz delimično razvedravanje.

Kako kažu iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u nižim predelima očekuje se manje povećanje visine snežnog pokrivača, a na planinama jak vetar, stvaranje snežnih nanosa i povećanje visine snega od 10 do 30 centimetara.

Do nedelje, 22. januara, najniža temperatura biće od minus deset do minus četiri stepena, lokalno i niža, a najviša od minus četiri stepena do nule. Duvaće slab do umeren vetar koji će u Podunavlju, Pomoravlju i na planinama biti u pojačanju.

Biometeorološka situacija može nepovoljno uticati na hronične bolesnike. Naročit oprez se savetuje osobama sa cerebrovaskularnim i respiratornim oboljenjima. Meteoropatske reakcije moguće su u vidu bolova u kostima i zglobovima, poremećajima sna i glavobolje.

Lekari upozoravaju da bolesnici treba da prilagode terapiju vremenskim prilikama da ne bi imali ozbiljne zdravstvene probleme.

Meteorolozi pak najavljuju da ni ovo nije kraj sibirskih hladnoća.

- Ledene epizode mogle bi da se ponovo i u martu, ali u blažem obliku, a sredinom tog meseca očekuje nas i oproštajni sneg - kaže Nedeljko Todorović, meteorolog iz RHMZ.

Drugog dana Božića, 8. januara, u Srbiji je izmerena najniža temperatura od 1961. godine. U Sjenici je zabeleženo čak minus 27 stepena, a nezvanično temperatura na Pešteru išla je i do minus 33!

Milan Kostov iz Meteorpološke stanice u Dimitrovgradu rekao nam je podatke za 11 h za ponedeljak, 16. januar.

T = -7; P=963 mb.; Vlaga = 80%;Vetar = jugozapadni 1m/sek.

Minimalna noćas – 11 stepeni, maksimalna juče 0 stepeni.

Weather2umbrela, prognoza vremena za Pirot za naredne dane!