U Pirotu nema obololeh od virusa zapadnog Nila

10. septembar 2013. 09:21 Gradska hronika Pirot Plus Online

Registrovan jedan slučaj hemoragične groznice

Virus zapadnog Nila ubrazano se širi. U 14 gradova u Srbiji, koji se nalaze na tokovima velikih reka, utvrđeno je prisustvo komaraca koji prenose groznicu zapadnog Nila, kaže dr Radmila Zec, epdiemiolog ZZJZ I dodaje da na teritorij našeg okruga nema zabeleženih slučajeva ovog virusa ali se on u narednoj sezoni može očekivati.


- Skoro 85% obolelih prolazi lakšu kliničku sliku, kao i druge infekcije, osim onih kod kojih se razvije meningitis , upala mozga i moždanica. To su teži slučajevi i među njima su uglavnom pripadnici starije populacije , preko 50 godina kao i oboleli od hroničnih bolesti. Što pokazuje da je reč o grupama koje su osetljivije – kaže dr Zec.


Aktuelni podaci o zaraznim bolestima pokazuju i pojavu hemoragične groznice, gde je prošle nedelje na teritoriji opštine Babušnica registrovan slučaj hemoragične groznice sa bubrežnim sindromom


- To je sada aktuelno, jer je slučaj registrovan prošle nedelje. Put prenošenja su glodari. Jako je bitna zaštita hrane i vode od glodara, izbegavnje kontakta u domaćinstvu. Imamo slučajeve hemoragične groznice, koja je dobijena udisanjem prašine u šupama, tako da neko i ne zna da je udahnuo virus. Preporučuju se mere zaštite, u vidu zaštitnih maski I marama. Svake godine registrujemo po neki slučaj tako da je činjenica da je hemoragična groznica prisutana na našem području – dodala je dr Zec.