U Pirotu narednih dana i dalje ćudljiva zima! I “mali plus” i “duboki minus” i kiša, i ponovo sneg !!!???

13. januar 2017. 09:30 Društvo Pirot Plus Online

Srbiji se danas predviđa kiša koja će se ponegde lediti na tlu, uglavnom na severu i istoku zemlje, a najviša temperatura biće od četiri do 10 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Naoblačenje sa severa i zapada tokom dana proširiće se i na ostale krajeve, a u višim planinskim predelima očekuje se sneg.

Vetar će biti umeren i jak jugoistočni, posle podne i uveče na jugu Banata i u donjem Podunavlju povremeno sa udarima olujne jačine. Jutarnja temperatura biće od minus devet do nula stepeni, najviša dnevna od četiri na jugoistoku do 10 na zapadu, u Timočkoj Krajini oko minus dva stepena. Uveče i u toku noći uz pad temperature kiša će preći u susnežicu i sneg i u nižim predelima.

Jutarnja temperatura biće oko nula, najviša dnevna oko sedam stepeni. Više padavina očekuje se posle podne i uveče, kada će uz pad temperature kiša preći u susnežicu i sneg.

Temperatura će danas u Novom Sadu, Beogradu i Nišu dostići čak sedam stepeni, u Kragujevcu 6, a u Prištini 5. Međutim, minimalne temperature kretaće se od -9 (Priština) do nule (Beograd). Tako je ledeni talas, prema procenama meteorologa, ostao za nama, ali su na jugu zemlje prognozirane hladnije noći i jutra. Međutim, jutros je u Beogradu počela da pada ledena kiša, pa se savetuje oprez na putevima!

Narednih dana temeperature će biti u porastu, malo ispod proseka – kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

- Ujutru na severu mestimično će padati kiša, koja će ponegde steći i da ledi. Tokom dana tako i u ostalim delovima Srbije, a uveče će preći u sneg - rečeno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vetar umeren i jak jugoistočni, u toku noći u skretanju na severozapadni.

Više padavina očekuje se posle podne i uveče, kada će uz pad temperature kiša preći u susnežicu i sneg.

U subotu oblačno i hladnije, mestimično sa susnežicom i snegom, pre podne na severu, a posle podne i u ostalim krajevima postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje.

U nedelju umereno oblačno, suvo i hladno. U toku noći na jugu i jugozapadu naoblačenje sa snegom.

Zatim do kraja perioda oblačno i hladno, mestimično sa snegom. Više padavina očekuje se u centralnim i južnim krajevima.

Ivan Dimitrov iz Meteorološke stanice rekao nam je podatke za 13. januar u 10,30 minuta

T= -4 stepena; P= 962 mb. Vlaga = 73mb.Vetar = istiočni 3 m/sek; Minimalna noćas 19 stepeni, maksimalna juče /7 stepeni

Vozači, oprezno!

Auto-moto savez Srbije upozorio je jutros vozače da u slučaju ledene kiše koja je za danas najavljena u većini delova Srbije, uspore i što pre parkiraju vozilo jer po ledenoj kiši nije moguće kontrolisati vozilo.

Pojačan vetar koji se očekuje u južnom Banatu i u donjem Podunavlju može dovesti do stvaranja snežnih nanosa na pojedinim deonicama ili smanjiti vidljivost.

Saobraćaj u planinskim predelima Vranja, Leskovca, Babušnice, Kuršumlije, Kruševca, Novog Pazara, Sjenice i Tutina odvija se usporeno i otežano uz obaveznu upotrebu lanaca i zimske opreme.

Prilazi planinskim centrima Kopaoniku, Goču, Tari, Zlatiboru, Staroj Planini, Divčibarama i Kušićima su prohodni, putevi su očišćeni u punoj širini, ali su pod snegom visine i do pet centimetara zbog čega je saobraćaj usporen i odvija se uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

AMSS je upozorio i da se zbog razlike u dnevnim i noćni temperaturama uveče stvara poledica na kolovozu, ali da može doći i do odrona.

Weather 2 Umbrela, prognoza vremena za Pirot za naredne dane