U okviru realizacije “Projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava” Pirou na raspolaganju 2,2 miliona evra

22. jul 2023. 09:12 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U Beogradu, u Palati Srbija održana je konferencija povodom početka projekta pod nazivom “Projekat razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava”. Ovim projektom sa 300 miliona evra obuhvaćene su sve lokalne samouprave u Republici Srbiji, odnosno njih 145. Konferenciji su prisustvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, Ambasador Republike Francuske u Srbiji, Njegova ekselencija Pjer Košar, kao i predstavnici Svetske banke i Francuske razvojne agencije. Ispred grada Pirota konferenciji je prisustvovao Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota. Grad Pirot će na ovom projektu imati na raspolaganju 2,213,406 evra za svoje projekte.

Tri važne komponente identifikuju ovaj projekat: 1. Klimatski pametna mobilnost; 2. Jačanje kapaciteta za pružanje infrastrukturalnih usluga; 3.Upravljanje projektom i podizanje svesti o potrebama. 

Sredstva su obezbeđene putem zajma Svetske Banke i Francuske agencije za razvoj. Projekat će trajati od jula 2023 do novembra 2028. godine. Nosilac projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije. Cilj projekta je ojačati kapacitete lokalnih samouprava za održivo upravljanje infrastrukturom, povećati pristupačnost ekonomskim i socijalnim sadržajima i izvršiti pozitivan uticaj na životnu sredinu. Glavni element projekta jeste unapređenje urbane mobilnosti. Republika Srbija preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture a u saradnji sa Ministarstvom finansija će prenositi sredstva lokalnom samoupravama za realizaciju raznih projekata. Projekat je nastao u saradnji sa lokalnim samoupravama i SKGO kako bi se sagledalie potrebe građana. Ovo je najveći projekat podrške lokalnim samoupravama koji će u velikoj meri izmeniti postojeći izgled gradova i opština širom Srbije a grad Pirot je spreman odmah da konkuriše za sredstva i pošalje svoje projekte, sve u skladu sa planom kapitalnih investicija i definisanim potrebama građana. Ovaj projekat će doprineti našem cilju a to je da Pirot bude grad po meri svih svojih građana i dobro mesto za život.