U Muzeju Ponišavlja u toku manifestacija "Dani Čiprovaca u Pirotu". Mila Panajotović: Ćilim je ponovo u modi

26. avgust 2021. 12:53 Kultura Pirot Plus Online

Od juče je Muzej Ponišavlja domaćin gostima iz Bugarskog grada Čiprovci sa kojima zajedno saradjuju na prekograničnom projektu "Priča o ćilimu". U okviru toga, organizovana je trodnevna aktivnost pod nazivom "Dani Čiprovaca u Pirotu", gde će tkalje iz našeg grada i Čiprovaca demonstrirati tehnike izrade ćilima. 

Kako je rekla Mila Panajotović, kustos Muzeja, prošle nedelje je ista aktivnost održana u Čiprovcima, a cilj projekta i ove saradnje je da se ćilim, kako najpoznatiji pirotski proizvod, opet vrati u modu, sa posebnim akcentom na promociji medju mladjom populacijom. 

Ona dodaje da je cilj ove prekogranične saradnje i isticanje ćilima kao svojevrsnog turističko - marketinškog proizvoda dveju zemalja.  

Nakon današnjeg obilaska Muzeja Ponišavlja, razgovarali smo i sa gošćom iz Čiprovaca Svetlanom Ilievom kao i sa našom tkaljom Majom Ćirić. One su objasnile koliko je naporno izradjivati ćilime, koja je razlika izmedju Pirotskog i Čiprovačkog ćilima i koliko su mladi upoznati sa ovim kulturnim nasledjem. 

Obe se slažu da je interesovanje veliko i da ovakve manifestacije doprinose promociji, očuvanju i modernizaciji ćilima. 

U okviru ove Manifestacije, danas od 19  i 30 minuta, u dvorištu Muzeja Ponišavlja će se održati sedenjća, a svi posetioci će moći da vide najlepše primerke pirotskog ćilima iz kolekcije Muzeja Ponišavlja Pirot, kao i petnaestominutni film o istorijatu ćilima.