U Domu zdravlja sve spremno za primenu kapitacije

06. septembar 2012. 10:51 Društvo Pirot Plus Online

Primena kapitacione formule u zdravstvu počeće od 1. oktobra. Direktorka Doma zdravlja, doktorka Vesna Janković, kaže da je u ovoj ustanovi sve spremno za primenu kapitacije, s obzirom da je Dom zdravlja uključen u pilot projekat kapitacije koji se realizuje od 2008.godine. Primena kapitacine formule podrazumevaće plaćanje po učinku, na osnovu proseka zdravstvene ustanove u kojoj lekar radi. Doktorka Janković kaže da će lekari biti ocenjeni prema utvrđenim kriterijumima.

-Ocena će biti formirana na osnovu četiri parametra, i to prema broju opredeljenih pacijenata, pruženih usluga, preventivnih pregleda i racionalnosti, odnosno prosečnoj ceni lekova koji su prepisani pacijentima-kaže doktorka Janković.

Primenom kapitacione formule niko neće biti kažnjen i neće dobiti manju platu od one koju ima, kaže doktorka Janković.

-Lekari koji budu ocenjeni prosečnom ocenom dobiće povećanje, oni koji budu ocenjeni nižom ocenom neće dobiti povećanje, dok će lekari ocenjeni višom ocenom dobiti povećanje plate za 2 odsto. Razlika izmedju najniže i najviše plate biće 4.2 odsto- dodaje doktorka Janković.

Kada je reč o sekundarnom i tercijarnom sektoru u pitanju je drugi sistem po kome će se određivati plate zaposlenima. Prema rečima doktora Radovana Iića, direktora Opšte bolnice,u bolnicama će biti primenjen sistem plaćanja po dijagnostički srodnim grupama.

-Reč je o australijskom modelu koji će biti modifikovan i primenjen u ustanovama sekundrnog i tercijarnog nivoa u Srbiji. Sistem plaćanja, kada je reč o platama zdravtsvenih radnika, imaće kao osnovu procenat izvršenja plana rada. Ukoliko u određeno mesecu služba ili pojedinac ostvare prosek ili dobiju ocenu ispod ili iznad proseka,tako će biti i plaćeni-kaže doktor Ilić.

Plaćanje bolnicama neće se odnositi samo na plate, već i na ukupno poslavanje ustanove, napominje dr Ilić.