Turski "Dani klastera 2014"

04. novembar 2014. 10:02 Privreda Pirot Plus Online

Direktor Slobodne zone Pirot dr Dragan Kostić, prisustvovao je krajem oktobra konferenciji "Dani klastera 2014″ koja je održana u Tekirdagu u Turskoj, u suorganizaciji kuće klastera iz Niša i Turske agencije za investicije Trakya.

- Turci osećaju posledice ekonomske krize, ali definitivno da je njihova ekonomija u usponu. Borba za privlačenje investicija je velika, i svi moramo da radimo na tome da potencijalnim ulagačima pružimo što veće pogodnosti. Ovo je bila još jedna prilika za uspostavljanje kontakata, koje se dalje razvijaju po ustaljenoj proceduri. Moje izlaganje bilo je u okviru šeste sesije drugog dana konferencije pod temom "Uloga industrijskih i slobodnih zona, naučnih i tehnoloških parkova, inovativnih inkubatora u klasterima" i tom prilikom predstavio sam Grupaciju slobodnih zona Srbije u okviru Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije. Prezentacijoa "Grupacija slobodnih zona kao oruđe za saradnju medju slobodnim zonama Srbije, Jugoistočne Evrope i sveta" ima za cilj predstavljanje potencijala slobohnig zona u Srbiji, kao i privlačenje novih investitora, kaže Kostić.

Na konferenciji je učestvovalo više od 200 registrovanih učesnika iz 18 zemalja, Turske Rumunije, Srbije, Bugarske, Danske, Grčke, Austrije, Crne Gore, Nemačke, Španije, BiH, Makadonije, Slovenije, Albanije, Hrvatske, Italije, Indije i Kamerona.