Tugomir Cvetković: Ne sumnjam u dobre rezultate učenika na završnom ispitu, zabrinut sam za posledice pandemije po pitanju obrazovanja i socijalizacije dece

07. jun 2021. 09:00 Društvo Pirot Plus Online

Učenici osmog razreda privode kraju osnovno školovanje i uveliko se pripremaju za polaganje završnog ispita. S obzirom na okolnosti u kojima se radilo tokom prethodne školske godine, zbog epidemiološke situacije, ovih dana razgovaraćemo sa svim direktorima osnovnih škola, ali i direktorima srednjih škola u gradu. Da li je nastavni program realizovan po planu, da li učenici izlaze iz škola spremni za sve ono što ih u nastavku školovanja čeka i kakvi su rezultati onlajn nastave u proteklom periodu, samo su neka od pitanja koja upućujemo direktorima škola.

Danas smo o ovome razgovarali sa Tugomirom Cvetkovićem, direktorom OŠ “Vuk Karadžić” i predsednikom Aktiva direktora osnovnih škola u Pirotu.

Cvetković ističe da su svi zaposleni pokušali da odgovore izazovima koji se nameću u obrazovanju i smatra da su nastavnici uložoli maksimum truda kako bi deci nadomestili sve ono što nije bilo moguće u školi.

Iz razgovora sa nastavnicima Cvetković je zaključio da nisu najsrećniji načinom na koji su prenosili znanje učenicima u ovoj situaciji, bez obzira na svu tehnologiju i podršku koju su imali, jer je neposredan kontakt nezamenjiv.

Bliži se i polaganje male mature. Tugomir Cvetković kaže da ulaže maksimum napora da učenike pripreme kako treba za polaganje završnog ispita. On veruje da će i ove godine učenici postići dobre rezultate, kao i da će i testovi biti prilagođeni aktuelnoj situaciji.

Polaganje završnog ispita iz matematike osmaci će polagati 23. juna, test iz srpskog jezika i književnosti je 24. juna, a 25. kombinovani test.

Ovom prilikom pitali smo direktora i da li će učenici proslaviti malu mature? Prema njegovim rečima, sprovedena je anketa o organizovanuju proslave male mature u organizacijia Saveta roditelja i učenika. Rezultati ankete pokazali su da je skoro 99% učenika i roditelja zainteresovano za proslavu male mature.