Toplane traže reprogram duga i veće cene grejanja

11. septembar 2012. 11:12 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Na sednici Poslovnog udruženja toplana, kome pripada i Pirotska toplana, dogovoreno je da se Direkciji za robne rezerve uputi zahtev za reprogramiranje duga za prošlu grejnu sezonu i za korišćenje novih količina mazuta, kako bi se obezbedilo nesmetano snabdevanje potrošača toplotnom energijom u predstojećoj grejnoj sezoni. Radovan Nikolić, direktor Toplane kaže da je otežavajuća okolnost ovog preduzeća što kao energent koristi samo mazut i nema alternativu.

-Problem je što druge toplane koriste i gas čija je cena znatno manja od cene mazuta. Mi nismo u mogućnosti da koristimo gas, već koristimo i kupujemo samo mazut, i to je otežvajuća okolnost u odnosu na druge toplane. Udruženje Toplana donelo je odluku da se uputi zahtev za prolongiranje roka za povraćaj mazuta, do septembra naredne godine, kako bi sukcesivno vratili količinu koju smo preuzeli za prethodnu grejnu sezonu-kaže Nikolić

Nikolić očekuje da Vlada donese odluku po ovom pitanju do kraja septembra, kako bi grejna sezona počela na vreme. Nikolić kaže da likvidnost poslovanja koja je ugrožena disparitetom cene mazuta i usluge može biti rešena jedino kroz povećanje cene usluge grejanja.

- Bez povećanja cene usluge grejanja nećemo moći da obezbedimo kontinuitet u predstojećoj grejnoj sezoni. Trenutna cena mazuta je viša od cene grejanja po kvadratnom metru. Mi tražimo povećanje cene za 20 %. Što znači da bi sadašnja cena od 69 dinara bez PDV-a bila uvećana na 83 dinara po metru kvadratnom stambenog prostora -kaže Nikolić.

Saglasnost na cenu daljinskog grejanja treba da daju odbornici lokalnog parlamenta na predstojećoj sednici koja je zakazana za petak.