Temperaturne razlike škode i zdravima i obolelima

20. oktobar 2014. 09:24 Društvo Pirot Plus Online

Bilo da ste zdravi ili bolujete od neke hronične bolesti, vremenske prilike koje su proteklih nekoliko dana preovladavale našim područjem a karakterišu ih izuzetno velike razlike u noćnim, jutarnjim i dnevnim temperaturama vazduha veoma su štetne po zdravlje, poručuju lekari. Da je vreme zaista varljivo pokazuju i podaci Hitne pomoći čije ekipe su proteklog vikenda imale povećan broj intervencija na terenu. U proteklih 48 sati ekipe Hitne medicinske pomoći obavile su 150 pregleda i oko 80 kućnih poseta, kaže doktora Mirjana Mančić, načelnica službe
- Tokom proteklog vikenda, ekipe Hitne pomoći imale su pune ruke posla. Pomoć lekara u najvećem broju slučajeva zatražili su hronični bolesnici, ekipe Hitne pomoći pružale su pomoć astmatičarima sa bolom u grudima, osobama sa hipertenzijom, srčanim bolesnicima, sporadično sa povredama i alergijskim reakcijama. Imali smo povećan broj pacijenata sa stomačnim virusom, glavoboljama i vrtoglavicam, kaže doktorka Mančić.
Naš savet je oprez, pogotovo hroničnim pacijentima, redovno uzimanje propisane terapije, kontrole kod ordinirajućeg lekara i pravilna ishrana, kao i adekvatno odevanje, šetnje na svežem vazduhu, provetravanje prostorija.