Svetosavska izložba dečijih radova u petak

22. januar 2014. 07:50 Kultura Pirot Plus Online

U galeriji Čedomir Krstić u petak 24. januara, na programu je Svetosavska izložba likovnih radova učenika osnovnih škola. Radmila Vlatković, direktorka galerije, kaže da je reč o tradicionalnoj izložbi koja je posvećna Svetom Savi.

-Osnovne škole svake godine odazovu se ovoj manifestaciji. Ove godine imamo na programu sve osnovne škole sa radovima učenika , što je negde oko 120 radova, među kojima su i nagradjeni. Na samom otvaranju biće i prigodan program, nastupiće dečiji hor škole Sveti Sava na čelu sa Anitom Pejčić a zatim će biti dodeljene nagrade za najbolje radove -kaže Vlatkovićeva.

Program rada ove ustanove za tekuću godinu podrazumeva brojne kako samostalne tako i kolektivne izložbe.

-Programom za ovu godinu planirane su izložbe Udruženja likovnih umetnika amatera, Društva likovnih umetnika i pedagoga, koji svake godine imaju tradicionalno svoje izložbe u našoj galeriji. Zatim biće organizovana Kolektivna izložba iz Aleksinca, likovna kolonija Lipovac i izložba Đorđa Miloševića akademskog slikara iz Aleksinca. Planiramo smostalnu izložbu Milene Mijalković Nikolić, profesorke istorije umetnosti, koja je predavala u Gimnaziji, biće to retrospektivna izložba. Biće i gostujućih izložbi iz Leksovca, Kruševca, Ribarske banje, zatim medjunarodna izložba fotografija iz Zaječara, imamo najavu za izložbu Srpske zastave povodom 100 godina od Prvog svetskog rata kao i izložbe slikara iz Sofije. Drugi deo prostora u galeriji biće pogodan za organizaciju likovnih radionica - dodaje Vlatkovićeva.

Otvaranje Svetosavkse izložbe je u petak u 19 časova.