Sve spremno za parlamentarne i lokalne izbore. U Pirotu četiri liste, 86 biračkih mesta i 45.407 birača

16. decembar 2023. 21:40 Izbori 2023 Pirot Plus Online

Jovan Milenković, predsednik Gradske izborne komisije, u izjavi za portal Pirot Plus onlajn naveo je sve važne detalje koji se odnose na izbore koji će se održati u nedelju 17. decembra.

Novina je da su promenjena oba zakona i za narodne poslanike i za odbornike lokalnih parlamenata. U najkraćem, kaže Milenković, dat je veliki značaj na zaštiti podataka o ličnosti. Takođe, sve odluke Republičke izborne komisije i Gradskih izbornih komisija objavljuju se na veb prezentaciji i dostupne su javnosti. Na biračkim spiskovima se ništa ne menja.

Važno je naglasiti da su birački odbori formirani u prethodnom periodu. U Pirotu ima 86 biračkih mesta i 45.407 birača, toliko je odštampano glasačkih listića, kaže Milenković.

Na biračkom mestu najmanje sedi osmoro ljudi, ostali posmatraju i kontrolišu, oni su predstavnici stranaka. Svaka stranka ima po dva člana. U Pirotu su četiri izborne liste, a na republičkom nivou 18.

Podsećamo, lokalne liste su:

1.“Aleksandar Vučić - Pirot ne sme da stane”
2. “Ivica Dačić premijer Srbije”
3. “Pirot protiv nasilja - Darko Božić, Dr Žarko Todorović, Čedica Džunić, Glas Pirota, Najbolje za Pirot, Ekološki ustanak - Ćuta”
4. “Ujedinimo Pirot - POKS - Zavetnici”

Objašnjavajući proces glasanja, Milenković ističe da predsednik biračkog odbora ujutru vrši raspored zaduženja. Poslaničke grupe republičkog parlamenta, zavisno od srazmernosti poslaničke grupe, daju predloge za predsednike i zamenike biračkih odbora i RIK pravi šematski prikaz za sva biračka mesta u Srbiji, odnosno, koja će stranka koje mesto da popuni.

Sve stranke su srazmerno zastupljene na tim mestima.

Birački materijal je strogo čuvan prethodnih dana, naglasio je Milenković. Vreće sa materijalom su zatvorene i numerisane, predsednik to ne sme da otvori dok se ne otvori biračko mesto. Potom se proverava da li sav materijal tu i počinje glasanje. Svaki građanim može da glasa uz ličnu ispravu - ličnu kartu ili pasoš, druga dokumentacija nije prihvatljiva. Ukoliko je neko u postupku vađenja nove lične karte, a ima potvrdu od Policijske uprave, sa tom potvrdom može da glasa.  

Biračka mesta biće otvorena u 7 časova, a zatvorena u 20 časova.

Lica koja nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mestu potrebno je da se prijave do nedelje 17. decembra do 11 časova na broj 010/30-55-75

Kada se završi glasanje, zaključavaju se vrata i prebrojavaju listići, objašnjava Milenković dalju proceduru.

Najpre se odvajaju nevažeći listići, a od važećih se odvajaju koja je lista koliko glasova dobila. Zbir pojedinačnih glasova potpisuju članovi biračkih odbora i predsednik ili zamenik donose Gradskoj izbornoj komisiji. Komisija je u obavezi da u roku od 96 sati objavi rezultate. Ukoliko dođe do toga da se na nekom mestu ponovi glasanje, kada to bude rešeno, od tada se računa 96 sati i objavljuje konačan rezultat, rekao je za portal Pirot Plus onlajn Jovan Milenković, predsednik Gradske izborne komisije.