Sutra se obeležava Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti

13. novembar 2013. 08:01 Društvo Pirot Plus Online

Svake godine 14. novembra nizom manifestacija širom sveta obeležava se Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Ovaj dan je ustanovljen 1991. odlukom Ujedinjenih nacija a cilj obeležavnja je informisanje šire javnosti o uzrocima i borbi protiv ove bolesti. Marina Manić, PR Doma zdravlja, kaže da zbog velikog broj obolelih od dijabetesa i visoke učestalosti ozbiljnih komplikacija koje prate ovu bolest, dijabetes je jedan od vodećih javno zdravstvenih problema

-U Srbiji oko 600.000 ljudi boluje od dijabetesa, dok je u svetu to čak 366 miliona, a broj obolelih je u stalnom porastu. Neke procene govore da će se za 20 godina broj obolelih povećati na više od 552 miliona, što je više nego zabrinjavajuće. Tip 2 dijabetesa, koji čini preko 90 odsto obolelih od šećerne bolesti, svake godine se u našoj zemlji dijagnostikuje se u proseku kod 16.000 osoba. Dijabetes tipa dva je u velikoj meri u vezi sa gojaznošću, ishranom i stilovima života, ali upravo na ove faktore može se uticati i smanjiti broj obolelih– kaže doktorka Manić.

Izuzetno je važno raditi na preventivi i informisanju o rizicima dijabetesa. Centar za prevenciju u cilju edukacije građana i podizanju opšte svesti kako bolest sprečiti i otkriti na vreme organizovaće sutra niz akcija kaže dr Manić.

-Akcija besplatnog merenja šećera u krvi, krvnog pritiska i procene rizika za dobijanje tipa 2 dijabetesa, u prostorijama Centra za prevenciju Doma zdravlja, ambulanta Pazar biće organizovano sutra od 11 do 13 časova. Ono što je važno preporučujemo ne samo dijabetičarima, već i onima koji dijabetes nemaju da dođu. Zatim predavnja u prostorijama Centra od 11 časova o temi Dijabetes:zaštitimo našu budućnost. Biće organizovane i izložbe o ovoj temi i to u prostorijama Centra za prevenciju, Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača kao i u Dispanzeru za žene, gde će kroz redovan rad ginekologa biti reči o temi Trudnoća i dijabet.

Važno je napomenuti da se primenom preventivnih intervencija, dobrom kontrolom bolesti i unapređenjem kvaliteta zdravstvene zaštite, obolevanje i umiranje od dijabetesa može smanjiti naglašavaju stručnjaci.