Studenti konkurišu za smeštaj u domu, stipendije i kredite

09. oktobar 2012. 09:58 Društvo Pirot Plus Online

U toku su konkursi Ministarstva prosvete za dodelu studentskih stipendija i kredita kao i za smeštaj u studentske domove. Marjan Marković, referent za učenička i studentska pitanja u Opštinskoj upravi opštine Pirot, kaže da je u toku podnošenje prijava.

-Rok za podnošenje prijava za smeštaj u studentske domove traje do 31. oktobra za studente druge, treće i četvrte godine. Za studente drugog stepena studija, odnosno one koji studiraju po novim uslovima biće produžen do 5. ili možda 10. novembra, još uvek nije precizirano. Rok za podnošenje prijava za studentske kredite i stipendije je do 31. oktobra za sve učesnike konkursa, i to kako za studente od prve do pete godine osnovnih studija tako i za studente prve i druge godine drugog stepena studija-kaže Marković.

Ukoliko student konkuriše pored studentskog kredita ili stipendije i za mesto u domu, ne podnosi novu dokumentaciju već se uz odgovarajući obrazac predmeti povezuju i rešavaju zajedno, kaže Marković i dodaje da je neophodno doneti prazan obrazac koji će popuniti stručne službe zbog kasnije obrade u Ministarstvu prosvete. Kada je reč o procentu ostvarenja za neku od ovih studentskih pogodnosti za studente sa teritorije naše Opštine Marković kaže da su rezultati zadovoljavajući.

-Što se tiče studentskih stipendija skoro 85 pa i 90 odsto bude pozitivno rešeno a razlog za to je veliki broj studenata sa visokom prosečnom ocenom. Kada je reč o kreditima tu je procenat ostvarenja u prvim godinama negde oko 55 odsto, a kasnije se uvećava - kaže Marković.

Jedan od uslova za sticanje prava na na studentsku stipendiju ili studentski kredit je da su studenti upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz republičkog Budžeta.