Studenti iz dijaspore u Pirotu

10. jul 2012. 10:08 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U okviru projekta "Upoznaj državu Srbiju" koji realizuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u saradnji sa Ministarstvom vera i dijaspore, do 23. jula sa radom naše lokalne samouprave i javnih preduzeća upoznaće se Aleksandra Radojević, iz Niša, koja studira u Americi i Vladimir Živadinović iz Beograda, koji studira u Švedskoj. Aleksandra Radojević studira ekonomiju, španski jezik i književnost na Oksidental koledžu u Los Anđelesu, i kaže da je ovo za nju pozitivno iskustvo.

-Imala sam priliku da vidim sva odeljenja u opštini gde sam dobila toliko informacija. Dosta sam naučila i sigurna sam da će mi to koristiti i kasnije u životu-kaže Radojevićeva

Vladimir Živadinović, student koji je posle osnovnih studija na fakultetu za poslovne studije u Beogradu upisao master studije u oblasti javnog zdravlja u Linčopingu, kaže da je rad lokalne samouprave za svaku pohvalu.

-Za svaku pohvalu je to što su kroz razne projekte privučena sredstva iz inostranih i domaćih fondova, za finansiranje aktivnosti koje budžet ne može da pokrije. Posebnu pažnju privuklo mi je informatičko odeljenje i projekat Geografskog informacionog sistema – kaže Živadinović

Projekat „Upoznajte državu Srbiju“ realizuje se s ciljem da se motivišu studenti iz dijaspore da se vrate u zemlju i znanje i iskustvo stečeno u inostranstvu iskoriste za dobrobit lokalnog ekonomskog razvoja. Sa druge strane s obzirom na poznavanje jezika i kulture strane zemlje u kojoj studiraju, praktikanti mogu pomoći lokalnim upravama da promovišu svoje investicione i turističke potencijale na najbolji mogući način.