Studenti iz dijaspore odlaze puni utisaka

20. jul 2012. 12:31 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Po završetku projekta „Upoznaj zemlju Srbiju“, u okviru kog su studenti iz dijapsore boravili tri nedelje u Pirotu, organizovana je konferencija za medije. Projekat je, inače, realizovala Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u saradnji sa Ministarstvom vera i dijaspore. Sreten Savov, član Opštinskog veća, kaže da se Pirot prijavio za ovaj projekat kao grad koji poseduje sertifikat okruženja sa povoljnom poslovnom klimom

-Pirot će uvek učestvovati u ovakvim aktivnostima bilo sa državnim ili drugim organizcijama koje rade na promociji vrednosti ne samo Pirota već i Srbije. Pirot je grad otvorenih vrata i uvek ćemo biti aktivni na svakom polju-kaže Savov.

Vladimir Živadinović iz Beograda, koji studira u Švedskoj, ističe da je rad lokalne samouprave na zadovoljavajućem nivou. Novina u projektu u odnosu na prethodnu godinu je boravak u jednom kompaniji na teritoriji opštine. Studenti koji su boravili u našem gradu bili su u prilici da posete Slobodnu zonu. O iskustvima o praksi u Slobodnoj zoni govorila je Aleksandra Radojević, iz Niša, koja studira u Americi.
-Nisam imala velika očekivanja s obzirom da nisam bila upoznata sa radom Slobodne zone. Za nedelju dana naučila sam mnogo ne samo o radu Zone već i o međusobnoj saradnji kompanija kao i saradnji sa lokalnom samoupravom-kaže Radojevićeva.

Projekat je realizovala Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u saradnji sa Ministarstvom vera i dijaspore.Jedna od sledećih aktivnosti NALED-a i opština i gradova koji učestvuju u realizaciji projekata jeste saradnja sa organizacijama u dijapsori.