Strah od korone kod pacijenata, u prethodnim mesecima, smanjio intervencije Hitne medicinske službe

08. oktobar 2020. 13:13 Društvo Pirot Plus Online

U periodu od marta do jula meseca, intervencije ekipa Hitne medicinske službe bio je drastično smanjen, kao i broj dolazaka pacijenata u same prostorije službe. Doktori objašnjavaju da je strah od korone kod pacijenata bio izuzetno izražen, pa su se oni uglavnom obraćali lekarima hitne pomoći samo telefonski putem.

Kako je za portal Plus online rekla Vladana Stojanović, načelnica Hitne medicinske službe Pirot, u tom periodu beleži se rekordan broj poziva uglavnom savtodavne prirode. Kada se situacija stabilizovala tako su i intervencije Hitne službe počele da se povećavaju, uz pošovanje svih propisanih mera zaštite doktora i tehničara, ali i samih pacijenata. 

Načelnica Stojanović kaže da se mere i dalje poštuju istim intenzitetom, da je Hitna služba, za sada, dobro opremljena zaštitnim skafanderima, maskama, rukavicama, te da se dezinfekcija vozila vrši po propisanim pravilima. 

Trenutni rad Hitne medicinske službe znatno je otežan zbog same situacije, ali i nedovoljnog broja doktora i tehničara. Kako kaže načelnica Stojanović, nastoje da odgovore na sve pozive i intervencije u najkraćem roku, ali se uvek ne nailazi na razumevanje pacijenata. 

Nagle promene vremena posebno ne pogoduju asmatičarima, hroničnim srčanim bolesnicima kako i pacijentima sa povišenim krvnim pritiskom. Savet lekara je pridržavanje spostvene terapije, a za svako pitanje i nedoumicu, pacijenti se mogu obratiti Hitnoj službi na broj 194.