Stanje ozimih strnih žita zadovoljavajuće uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama

12. jun 2019. 14:20 Privreda Pirot Plus Online

Danas je u Pirotu u organizaciji Poljoprivredne , savetodavne i stručne službe održana tradicionalna manifestacija Dan polja strnih žita. Na oglednoj farmi Službe okupili su se ratari da i ovom prilikom čuju mišljenja i savete stručnjaka semenskih kuća čije sorte koriste, a kojima su zasejane i parcele na oglednoj farmi. Zasejano je devetnaest sorti pšenica, pet ozimih ječmova, jedan ozimi raž i dva tritikalea. S obzirom na uslove u kojima je setva realizovana ratari su ipak zadovoljni , čulo se danas.

Srđan Vidanović, stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu, kaže da je prezadovoljan s obzirom da se nije nadao da će posle vrlo nepovoljnih vremenskih prilika pšenica dostići ovakav kvalitet. On je, pozdravljajući poljoprivrednike i goste iz Agromarketa, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog sada i BCA, istakao da veliku zahvalnsot duguje za ovakvo stanje dobroj saradnji sa pirotskim poljoprivrednicime koji su pritekli u pomoć kad je trebalo.

Dr Bojan Jocković iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada ima samo reči hvale za pirotsku Poljoprivrednu službu. Stanje strnih žita u celoj Srbiji nije baš najbolje tako da će prinosi biti manji za dvadesetak posto, ali se nada dobrom kvalitetu pšenice.