Slobodna zona Pirot na Konferenciji medjunarodne mreže Mišelinovih gradova

28. mart 2019. 19:08 Privreda Pirot Plus Online

U Španskom gradu Vitoria Gasteiz predstavljene su prednosti poslovanja u Slobodnoj zoni Pirot koja objedinjava pogodnosti zona, industrijskih parkova i logističkih usluga. Koncept i rezultati ovakvog poslovnog okruženja, predstavnici Slobodne zone Pirot su predstavili u okviru tematske laboratorije “Tehnološki parkovi”.

Konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, u cilju povezivanja, uspostavljanja saradnje i razmene iskustva sa predstavnicima gradova iz celog sveta kojima je zajedničko to što su domaćini Michelinovih fabrika ili istraživačkih centara. Prikazan je video materijal o razvojnim potencijalima i mogućnostima koje pruža Grad Pirot i Slobodna zona i predstavljeni i različiti projekti i inicijative učesnika konferencije iz oblasti održive mobilnosti, urbanog razvoja i planiranja i cirkularne ekonomije.

Tokom posete gradu Vitoria Gasteiz, predstavnici Slobodne zone Pirot su obišli biznis inkubator centar „Araba“ i tehnološki park „Alava“, opremljen najsavremenijom infrastrukturom. Tehnološki park se prostire na 100 ha i u njemu posluje 137 kompanija koje upošljavaju 3.000 radnika. Tokom posete razmenjena su iskustva sa predstavnicima inkubator centra i tehnološkog parka i sagledane mogućnosti za dalju saradnju.