Slabo interesovanje za kategorizaciju smeštajnih kapaciteta

19. avgust 2014. 04:28 Babušnica Pirot Plus Online

Opština Babušnica, kao i sve opštine Pirotskog okruga ima dobre uslove za razvoj seoskog turizma, koji bi omogućio i novčana sredstva za žitelje ovog kraja. Sve je više turista koje privlače mir i odmor u prirodi, daleko od gradske buke i uz tradicionalni način života. Milan Stamenković, direktor Turističke organizacije u opoštini Babušnica, kaže da se radi na edukaciji stanovništva o ovoj vrsti turizma ali i razgovara sa predstavnicima lokalne samouprave o podsticajnim sredstvima za dalji razvoj.

-Pre godinu dana započet je proces razvoja seoskog turizma, međutim, većina onih koji se zainteresuju da kategorišu smeštaj kada dođe do papirologije i administrativnih problema onda odustanu. Održali smo dva predvanja, gde su stručni ljudi, koji su animatori u toj oblasti razgovarlai sa potencijalnim ljudima koji bi kategoirsali smetšaj ali s druge strane postoji bojazan da li će se to ispaltiti jer to podrazuemva i izvesna ulaganja. Razgovarali smo sa predstavnicima lokalne samourpave o mogućnostima nekih podsticajnih mera kako bi se ovaj vid turizma razvijao u našoj opštini –kaže Stamenković.

Na teritoriji opštine Babušnica je i Zvonačka banja, nekadašnja atraktivna i veoma posećena lokacija.

-U Zvonačkoj banji je vikend naselje, gde imamo oko 400 nekategorisanih kreveta, koji su nekad funkcionisali. Očekuje se da počne sa radom hotel i meštani nisu zainteresovani da kategorišu smeštaj već izdaju u sopstvenoj režiji. Hotel je u privatnom vlasništvu, kupališni kompleks se renovira, ali mi tu nemamo ingerencije i ne možemo delovati- dodaje Stamenković.