Sednica SO Dimitrovgrad

28. mart 2013. 11:56 Dimitrovgrad Pirot Plus Online

Sednica Skupštine opštine Dimitrovgrad biće održana sutra. Na dnevnom redu je tridesetak tačaka. Zoran Gerov, predsednik Skupštine opštine Dimitrovgrad kaže da se nastavljaju aktivnosti oko primene Zakona o javnim preduzećima.

- Imamo set tačaka gde se nalazi davanje saglasnosti na Statut javnih preduzeća znači Komunalac, JIP TV Caribrod, Direkcija za izgradnju i urbanizam i Sportsko turistički centar. To moramo završiti u predviđenoj dinamici da bismo na sledećoj sednici imenovali nadzorne odbore ovih ustanova. Pošto je do kraja aprila rok za usvajanje izveštaja o radu ustanova čiji je osnivač, poptuni ili delimični opština, bilo bi previše razmatrati sve izveštaje na jednoj sednici. Tako da ćemo sada razmatrati izveštaj o radu Opštinske uprave , Centra za socijalni rad, Turističke organizacije, Istorijskog arhiva, RTV Caribrod i Biblioteke . Izveštaj o radu JP Komunalac, Doma zdravlja i Centar za kulturu biće na dnevnom redu naredne sednica - kaže Gerov.

Na dnevnom redu naći će se i predlog za rebalans Budžeta za 2013. godinu kaže Gerov.

-Na dnevnom redu je i set tačaka oko promene personalnih rešenja u upravnim odborima, one su ne manje značajne, ali izdvojene kao pojedinačne tačke. Znači imamo prvo izmenu odluke o Budžetu Opštine koja je tehničke prirode, jer se praktično značajno ne menja iznos sredstava u prihodnom i rashodnom delu, ali zbog nekih nastalih promena kao što su osnivanje novih preduzeća i imenovanje profesionalca u opštinskom veću ima potrebe za preraspodelu troškova po pozicijama. Na dnevnom redu sutrašnje seednice je razmatranje i usvajanje predloga odluke o izmenama i dopunama Odluke o socijalnoj zaštiti Opštine Dimitrovgrad. Ovako koncipirana ne vidi se suština u pitanju je izmena Odluke u socijalnoj zaštiti gde se posebna prava koja su do sada imale nezaposlene trudnice širi i na nezaposlene porodilje. Tako da će i trudnice koje nemaju stalno zaposlenje u periodu trudnoće i do određenog uzrasta deteta imati određene prinadležnosti – kaže Gerov.

Pred odbornicima će se naći i predlog odluke o podršci kandidature područja parka prirode Stara planina za sticanje statusa rezervata biosfere u okviru UNESCO programa Čovek i biosfera. Gerov kaže da uključivanje u ovaj program znači povećanje stepena zaštite ovog područja ali i obavezu svih opština koje gravitiraju oko Stare planine. Gerov napominje da bez obzira na obiman dnevni red očekuje da sednica bude konstruktivna

-Očekujem da sednica, kao i prethodne bude knstruktivna. Iako sam već dobio predlog za dopunu dnevnog reda od 50 tačaka, koji se na svakoj ili na svakoj drugoj sednici ponavlja. Konceptualno sa predstavnicima opozicije ne možemo da se složimo da mi nismo informativni organ i da ne treba stano da pružamo informacije o svim tačkama gde nismo diretkni finansijeri, investitori ili organizatori, ali očigledno da se to ne menja. U skladu sa Statutom stavićemo na izjašnjavanje sve te dopune za dnevni red i kad to završimo prionućemo na posao i razmotriti dnevni red koji je osnivač predložio - dodao je Gerov.