Samopregled važan u prevenciji raka dojke

18. mart 2014. 08:30 Društvo Pirot Plus Online

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležava se od prošle godine 20. marta. U Srbiji se godišnje otkrije rak dojke kod 4.600 žena, od čega čak 1.600 ima smrtni ishod. Srbija je na 11. mestu po smrtnosti od ove bolesti i na 36. po učestalosti. Karcinom dojke vodeći je uzrok smrtnosti među ženama između 40 i 55godine, kada se najčešće dijagnostikuje. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke predstavlja još jedno poglavlje posvećenosti i zalaganju za zdravlje žena u Srbiji. Cilj je podstaći sve žene da promene svoje loše navike i na vreme reaguju, jer je rak dojke izlečiv u više od 90 odsto slučajeva ukoliko se otkrije na vreme.

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Centar za prevenciju DZ Pirot organizovao je niz akcija kojima se skreće pažnja javnosti i žene podsećaju da odlaze na redovne lekarske preglede. Predavanje o temi “Hranom protv raka dojke” koje je održala dr Marina Manić i predavanje “Samopregled dojke” koje je održala glavna sestra Centra za prevenciju Danijela Šnele.

Pored predavanja i podele edukativnog materijala, Centar za prevenciju organizovao je prikaz izložbe o ovoj temi u svojim prostorijama, kao i u prostorijama Dispanzera za žene i Saveza penzionera.