Radio uzvraća udarac!

19. avgust 2012. 10:16 Plus radio Pirot Plus Online

Uprkos porastu popularnosti sajtova za razmenu muzike, nova istraživanja pokazuju da je radio još uvek najvažnije mesto za otkrivanje novih muzičkih trendova.

Istraživanje koje je u SAD sprovela kompanija „Nielsen“, a čiji su rezultati objavljeni krajem sedmice, pokazuju da skoro polovina ispitanika (48%) saznaje za nove pesme i izvođače posredstvom radija.

Od tri hiljade ispitanika koji su učestvovali u istraživanju, svaki deseti naveo je da do nove muzike dolazi vodeći se preporukama prijatelja dok 7% njih novu muziku otkriva na „YouTube-u“.

„Dostupnost muzike je neslućeno porasla i to u najširem smislu“, kaže Dejvid Bakul u ime kompanije „Nielsen“. „I dok mlađi slušaoci prihvataju nove tehnologije i napredne metode, tradicionalne metode za otkrivanje muzike, kao što su radio i kultura ’od usta do usta’ još uvek dobro stoje.“

Zanimljivo je da preporuke prijatelja igraju veliku ulogu kada je u pitanju prodaja albuma. Naime, oko pola ispitanika (54%) kazalo je da se za kupovinu CD-a uglavnom odlučuje zahvaljujući preporuci poznanika.

Izvor: B92

Foto: FreeDigitalPhotos.net