Radio Pirot, Radio kojeg danas nema

26. novembar 2018. 16:00 Društvo Pirot Plus Online

Pre 40 godina na današnji dan, 26. novembra 1978. godine, prvi put se oglasio Radio Pirot na talasnoj dužini 202 metra i ultra kratkoj 95,8 megaherca. Veoma brzo, zahvaljujući veoma dobroj redakciji, Radio Pirot je zauzeo respektabilno mesto u sistemu Udruženih radio stanica Srbije. Od eksperimentalnog programa, tokom vremena, počelo je emitovanje celodnevnog. Slušaoci su od ranog jutra mogli da čuju aktuelne informacije iz svog grada i Okruga.

U procesu privatizacije nije bilo zainteresovanih kupaca.

Danas su u pratnji likvidacionog upravnika Nebojše Ristića u prostorijama Radio Pirota bili prvi glavni urednik, Predrag Mančić, novinar Nenad Paunović i ton majstor Miodrag Živković, sva trojica su od početka bili u Radio Pirotu.

Prvi glavni i odgovorni urednik, Predrag Mančić, govori o počecima i napredovanju Radija. Sa žaljenjem govori o nestanku sa medijske scene jedne informativne kuće koja je bila od velikog značaja za Pirot.

Radio Pirot bi danas proslavio četrdeseti rodjendan, ali ne postoji. Nenad Paunović, koji je svoju bogatu novinarsku karijeru počeo upravo u Radio Pirotu, kao član prve redakcije, radi i danas uspešno. Posle mnogo godina je u prostorijama Radija, očigledna seta na licu, i priseća se sastava tadašnje redakcije i drugih stvari.

Da, Radio Pirota više nema. Zašto? Odgovor bi možda glasio:-neuspela privatizacija. Novo pitanje se nameće-a zašto je neuspela. Ko je doveo Radi Pirot na rub propasti da više nikome nije bio interesantan. I, ono što je takodje veoma važno, otkud minus od sedam miliona dinara, ko je odgovoran za toliko veliki dug i otkud on kada je lokalna samouprava obezbedjivala sredstva za funkcionisanje ovog medija.