Rad gimnazijalca Mihajla Tošića izabran medju 12 najboljih na konkursu za kalendar EU PRO za 2019. godinu

07. decembar 2018. 09:30 Društvo Pirot Plus Online

Mihajlo Tošić, učenik prvog razreda Gimnazije Pirot, jedan je od dvanaest nagradjenih učenika iz Srbije na konkursu za kalendar EU PRO za 2019. godinu.

EU PRO je Kancelarija Ujedinjenih nacija za podršku Evropske unije razvoju opština i na konkursu je učestvovala 61 škola sa 231 radom.

Svečana dodela nagrada biće održana u Kraljevu 18.decembra.„Srbija u EU – Čime ćemo obogatiti Evropsku uniju?“


Uz podršku Evropske unije razvojni program EU PRO je organizovao nagradni likovni konkurs za učenike i učenice srednjih škola i gimnazija iz 99 gradova i opština na temu „Srbija u EU – Čime ćemo obogatiti Evropsku uniju?“ kako bi podstakao mlade da prepoznaju i na kreativan način predstave ono čime će Srbija sa društvenog, kulturnog i privrednog aspekta doprineti Evropskoj uniji.

Takođe, organizovanjem konkursa, EU PRO nastavlja dvanaest godina dugu tradiciju koju su u južnoj i jugozapadnoj Srbiji uspostavili evropski razvojni programi koji su mu prethodili, PRO, EU PROGRES i Evropski PROGRES, pružajući tako podršku kreativnom stvaralaštvu mladih.

Ovogodišnja tema pred srednjoškolce i srednjoškolke stavlja zadatak da razmišljaju o aktivnoj ulozi Srbije u procesu evropskih integracija i da, imajući u vidu našu bogatu istoriju, tradiciju, kulturno nasleđe ali i savremeno društvo koje živi i promoviše ključne evropske vrednosti, predstave one kvalitete kojima će Srbija obogatiti Evropsku uniju.

Najbolji radovi po oceni žirija naći će se na stranicama kalendara EU PRO-a za 2019. godinu, dok će njihovi autori i autorke biti nagrađeni laptop i tablet računarima i mobilnim telefonima. Putem konkursa pozivamo i škole da organizuju interna školska takmičenja, a ona koje se bude pokazala kao najbolja u angažovanju i organizaciji dobiće kao nagradu laptop i projektor.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).