RAB Srbija: Radio uzvraća udarac

02. oktobar 2017. 10:15 Društvo Pirot Plus Online

Seminar pod nazivom „Radio uzvraća udarac” upriličen je 22. i 23. septembra u Hotelu „Mir” na Zlatiboru, u organizaciji Udruženja radio stanica RAB Srbija.

Uvodno predavanje održala je predsednica RAB Srbija i vlasnica i glavna i odgovorna urednica „Naxi radija” Maja Rakovic, koja je najuspešnijim srpskim preduzetnicama govorila o istoimenoj temi – „Radio uzvraća udarac”.

– Svih ovih sedam godina, koliko postoji RAB Srbija, u čijem sastavu je 128 radio-stanica, radimo na popravljanju medijske scene i unapređenju radio-industrije, ali i nas samih, pa su nam programi i reklamne kampanje sve bolji i slušaniji – rekla je Maja Rakovic.

Ona je ukazala najuspešnijim firmama – onima koji planiraju svoje promocije i reklame – na moć radijske reklame i radija kao medija. Medij sa najlepšim slikama nije televizija već radio jer muzika i glas spikera u radijskoj reklami navode slušaoca da stvara bezbroj svojih slika. Maja Rakovic je podsetila uspešne preduzetnice koje su i članice Udruženja poslovnih žena Srbije, da se s pojavom interneta radiju predviđalo gašenje, kao i da su tada svi zaboravili da se radio sluša u kolima, na poslu, ujutro uz kafu...

– Mi u RAB-u smo svaki put verovali da nije kraj i na najbolji način smo iskoristili prednost novih tehnologija, slušaocima se to dopalo, a uzvratili su nam povećanom slušanošću širom sveta – dodala je Maja Rakovic.

Predsednica RAB Srbija osvrnula se na istraživanja slušanosti, kojih u Srbiji gotovo da i nema. Tako je u Americi, kako je rekla, tokom 2017. godine radio najslušanija platforma, a kada je reč o Evropi, radio je najslušaniji medij u svim visokorazvijenim zemljama, uključujući i Veliku Britaniju.

– Verujemo da je tako i kod nas, a podatak koji će vama kao vlasnicama kompanija biti značajan jeste da slušaoci, za razliku od gledalaca televizije, ne prebacuju stanicu kada na radiju počne reklama. Naša istraživanja pokazala su da slušaoci menjaju stanicu samo ako čuju pesmu koju ne vole – naglasila je Rakovic.

Ne treba zaboraviti i da je formatiranje radio-programa najviše pomoglo u borbi za share, odnosno slušaoce, ali i u popularnosti radijskih reklama jer je radio snažniji medij nego što se to čini.

Konsultant iz Mađarske Bola Žolt, jedan od najvećih svetskih radijskih stručnjaka, govorio je na temu „Sedam divnih stvari o radiju”. On je istakao da je radio danas življi nego ikada, da je svuda u svetu, pa i u Srbiji i te kako isplativ za oglašivače, a kroz brojne primere ukazao je zašto je dobro koristiti baš radio kao medij za reklamiranje.

– Radio ima živi program i voditelji se uživo obraćaju slušaocima, on stvara slike u njihovim glavama, efikasan je, najbrži medij, a ujedno je i zabavan i moderan. Takođe, slušaoci su veoma lojalni svojim omiljenim radio stanicama – naglasio je Bola Žolt.

A pošto je muzika jedan od najvažnijih segmenata radijskog programa, za sve gošće je posle održanih predavanja, kao poklon RAB Srbija, usledio koncert grupe „Osvajači“.

Seminar u organizaciji RAB Srbija održan je u Hotelu „Mir” na Zlatiboru i deo je projekta koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Tekst i slike preuzete sa sajta RAB Srbije