Prvaka sve manje

16. april 2013. 12:44 Društvo Pirot Plus Online

Upis đaka prvaka je u toku. Problem sa kojim se suočavaju škole prilikom svakog upisa jeste manji broj dece.Tugomir Cvetković, direktor OŠ “Vuk Karadžić” kaže da je ova godina najkritičnija kada je reč o broju budućih prvaka.


-Broj dece se smanjuje iz godine u godinu. Ali pod pretpostavkom da nema migracija biće bolje. Trenutno u našoj školi, bez obzira na to što se i ove godine smanjuje broj dece nećemo umanjiti nastavni kadar. Neki će možda ostati bez pune norme, neki nastavnici odlaze u penziju i neće biti strašno. Reforme kod srednjih škola zahtevaju racionalizaciju, a te promene uvek su bolne, ali ne možemo da držimo profile koji ne garantuju upošljavanje i koji su prevaziđeni, moramo da idemo u susret reformama i budućnosti, tako da je to neminovno i realno -kaže Cvetković.


Iako je manji broj budućih prvaka, Cvetković očekuje da u ovu školu bude upisano pet odeljenja prvaka, kao što je bilo i pre četiri godine.


-U našoj školi očekujemo da upišemo pet odeljenja. Mi radimo na tome, ono što je predviđeno to je 25 učenika po odeljenju kao neki minimum, tu je i inkluzija, sigurno u tom prvcu tražimo i nalazimo najbolje rešenje, kako bi svi bili u ravnopravnom položaju za sticanje znanja. Nastavnici redovno idu na edukacije u skladu sa savremenim zahtevima- kaže Cvetković.


Zbog tekućih radova na izgradnji skloništa u dvorištu škole nastava fizičkog vaspitanja organizovana je na sportskim terenima Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača, dodao je Cvektović