Proleće se “vraća” tek idućeg utorka! Sutra i u petak samo 6 stepeni!! Nema opasnosti od izlivanja reka!

19. april 2017. 10:00 Društvo Pirot Plus Online

Srbiju će od večeras do petka bukvalno prekriti oblaci koji će uzrokovati obilne padavine. Meteorolozi kažu da će u naredna dva, tri dana u Srbiji pasti kiše koliko bi inače palo za 15 dana. Na planinama se očekuje i do 30 centimetara snega, a aprilski mraz najviše preti poljoprivredi. MUP je upozorio sve opštinske štabove da se podigne stepen pripravnosti i da se radi dvadesetčetvoročasovni monitoring Zapadne Morave i Kolubare i njihovih pritoka, dok padavine ne prestanu.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić ukazao je da su zbog najava obilnih padavina moguća lokalna izlivanja na Zapadnoj Moravi i Kolubari, kao i na njihovim pritokama.

Profesor dr Tomo Milošević sa Agronomskog fakulteta u Čačku kaže da temperatura od minus dva stepena u zoni krošnje kod drvenastih voćaka, zoni špalira kod maline ili pri zemlji kod jagode, nanosi neminovnu štetu koja je po pravilu nenadoknadiva.

- Hladno vreme iznad nula stepeni usporava procese vegetativnog rasta i razvitka plodova, ali se u konačnom ishodu neće negativno odraziti na prinose. Jedini uspešni vid zaštite od mraza je orošavanje zasada, ali se kod nas, na žalost, retko primenjuje - objašnjava Milošević.

Malinari i ostali voćari će danas i narednih dana procenjivati koliko su štete naneli nepovoljni vremenski uslovi.

Prema podacima republičkog Hidrometeorološkog zavoda večeras će Srbiju zahvatiti obilne padavine koje će u nekim krajevima doneti i do 30 litara kiše po kvadratnom metru.

U Zavodu kažu da to nije neuobičajena pojava te da se ona dešava dva do tri puta godišnje ali da svakako treba biti u pripravnosti.

Kišovito će biti do kraja nedelje kada će se količina padavina smanjiti tako da stručnjaci očekuju da će u naredna tri dana sve ukupno pasti oko 50 litara kiše po metru kvadratnom.

Dodaju i da će nagla promena vremena doneti niske temperature za ovo doba godine koje će u jutarnjim satima iznositi između 1 i 2, a u toku dana će se kretati do 5 ili 6 stepeni na Celzijusovoj skali.

Više padavina očekuje se sutra ujutro i pre podne. Duvaće umeren, povremeno jak vetar. Najniža temperatura biće od dva do pet stepeni, a najviša od pet na severozapadu do devet stepeni na jugoistoku, tokom dana u padu.

U Srbiji se sutra i u četvrtak u brdsko-planinskim predelima očekuje formiranje manjeg snežnog pokrivača, a na planinama visine iznad 800 metara od 10 do 30 centimetara snega.

Vlažan sneg padaće ponegde i u nižim predelima.

U četvrtak i petak će biti pretežno oblačno, mestimično s kišom, i snegom u nižim predelima. U brdsko-planinskim predelima sneg, uz povećanje snežnog pokrivača.

U petak slabljenje i prestanak padavina, a uveče i noću razvedravanje.

U subotu ujutro će biti hladno sa slabim mrazem, a naoblačenje koje će od sredine dana zahvatiti severne, do kraja dana, u toku noći i u nedelju proširiće se i na ostale predele, uslovljajući u nedelju mestimično kišu i brdsko-planinskim predelima sneg.

Ivan Dimitrov iz Meteorološke stanice, na osnovu podataka, kaže da ćemo narednih dana imati skoro zimske uslove. Iznad 800 metara očekuju se obilnije snežne padavine.

Padavine u Pirotskom okrugu u protekla 3 dana – 43 litra. Padavine u protekla 24 h : Babušnica 7 lit. Dimitrivgrad 1 lit. Bela Palanka 9 lit. Pirot 7 lit.

Ovo su podaci zabeleženi u Meteorološkoj stanici u Dimitrovgradu u 11 h , u sredu, 19. aprila.

T= 12 stepeni; P = 956 mb; Vl = 75% ; Vetar = severozapadni 59m/sek. ;

Minimalna temperatura noćas 7 stepeni , Maksimalna juče 10 stepeni .

Weather 2 Umbrella , prognoza vremena za Pirot za naredne dane .