Predstavnice Narodne biblioteke Pirot učestvovale na Biblionetu u Leskovcu

15. septembar 2021. 09:24 Kultura Pirot Plus Online

Zajednica matičnih biblioteka Srbije i Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu organizovale su od 9. do 11. septembra XV godišnji stručno-naučni skup Zajednice pod nazivom Biblionet. Ovogodišnji Biblionet, težeći da održi korak sa aktuelnim dešavanjima u struci, bavio se temom „Biblioteka od kuće: izazovi i mogućnosti organizacije bibliotečkih usluga tokom pandemije“.

Predstavljen je i analiziran rad biblioteka tokom pandemije, kako u Srbiji tako i u regionu i svetu, sa ciljem ostvarivanja uvida u postignute rezultate kao i planiranja daljeg rada i aktivnosti u tzv. novoj realnosti. Shodno tome, skup je održan u vidu hibridne konferencije, uz strogo poštovanje svih epidemioloških mera zaštite, dok su se gostujući predavači obratili putem video linka.

Cilj ovogodišnjeg Biblioneta bio je da se na jednom mestu prikupe iskustva iz perioda karantina kada je kontakt sa korisnicima bio ograničen a organizacija javnih događaja u prostoru nemoguća, koja se odnose na primere dobre prakse, uspešne priče i realizovane mogućnosti, čime bi se, kao i do sada, uticalo na protok ideja među domaćim bibliotekama, realizaciju nekih novih projekata.

Koleginice sa zavičajnog i naučnog odeljenja Narodne biblioteke Pirot Narcisa Aleksić i Marija Šarović, prisustvovale su ovogodišnjem Biblionetu, dok je direktorka Biblioteke Nadica Kostić uključena bila u rad Programskog odbora i Radnog tela Biblioneta.