Predstava Šabačkog pozorišta “Perikle” najbolja na ,,Joakimu,,. Piroćancima dve nagrade!Aleksandru Raduloviću za ghlumačko ostvarenje, Tatjani Radišić i Stevanu Bodroži za scenografiju!

23. maj 2016. 13:00 Kultura Pirot Plus Online

Nagrade za glumačka ostvarenja uručene su glumcu Milanu Vasiću za ulogu u predstavi "Revizor" Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, kao i Aleksandru Raduloviću za ulogu u predstavi "Životinjska firma" u izvodjenju Narodnog pozorišta Pirot.

Glumica Žitica Dejanović osvojila je nagradu za sporednu ulogu u predstavi "Tri sestre" u izvođenju pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja, dok je Vladimir Milivojević nagradu za sporednu mušku ulogu dobio za ulogu Naratora u predstavi "Perikle".

Za najboljeg mladog glumca proglašen je Miloš Vojnović za ulogu u predstavi "Perikle", a nagrada za najbolju scenografiju uručena je Tatjani Radišić i Stevanu Bodroži za predstavu "Životinjska firma" Narodnog pozorišta Pirot.

Za najbolju kostimogtafiju nagradu je osvojila Jelena Stokuća za kostime u predstavi "Perikle". Vladimiru Pejkoviću uručena je nagrada za najbolju originalnu muziku u komadu "Farenhajt 451" Narodnog pozorišta u Nišu.

Specijalnu nagradu žiri je dodelio Narodnom pozorištu Užice za predstavu "Hromi ideali".

Nagrada Okruglog stola kritike festivala uručena je direktoru Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Nenadu Todoroviću za izvođenje predstave "Revizor", u režiji Maurisi Fare.

Nagrade su uručivali reditelj i predsednik žirija Svetozar Rapajić i pozorišni kritičar Slobodan Savić.

Festival "Joakim Vujić" svečano je zatvorila predsednica zajednice profesionalnih pozorista Srbije Ivana Nedeljković nako čega je u čast nagrađenih pozorište Puls teatar iz Lazarevca izvelo predstavu "Drita".

Nenad Todorović: I u blatu mogu da se sprovode navike grada iz kog smo proterani

Direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Nenad Todorović ocenio je da su ovom pozorištu u ovom trenutku nagrade najmanje važne i da je bitno da je festival protekao u relativno pristojnom redu.

- Ono što je nama važno jeste to da smo pokazali da možemo da budemo gradski domaćini. Od kada smo isterani iz grada, od kada su nam oduzeli asfalt, pokazali smo da i u blatu ponekad može da se sprovode i ostvaruju gradske navike, da se oseti grad - rekao je agenciji Beta Todorović.

Prema njegovoj oceni, ovaj festival je napravio to da Gračanica bude centar Talijinih zbivanja, odnosno pozorišni centar Srbije u poslednjih sedam dana.

- Samim tim dovoljno smo uradili da možemo da znamo da Gračanica može da bude i druga vrsta kulturno-društvenog centra, a ne samo pozorišta - ocenio je Todorović, čije je pozorište s Domom kulture u Gračanici bilo domaćin ovogodišnjeg 52. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije "Jokim Vujić".