Predavanjem “Radoje Domanović u svom i našem vremenu – na 150 godina od rođenja” biblioteka u Pirotu obeležila 76 godina postojanja

17. maj 2023. 23:01 Kultura Pirot Plus Online

U Svečanoj sali Gimnazije Pirot održano je predavanje “Radoje Domanović u svom i našem vremenu – na 150 godina od rođenja”. Ovaj događaj organizovala je Narodna biblioteka Pirot, povodom Dana biblioteke, a o temi je govorio profesor dr Goran Maksimović.

Profesor dr Goran Maksimović je u izjavi za medije istakao da je Domanović naš savremenik i sve što čitamo u negovim pripovetkama kao da se dešava nama samima. Maksimović je dodao da pojedini tumači njegovih satira smatraju da je Domanović bio vizionar i projektovao sve ono što će se dešavati stotinu godina posle njega, dok drugi smatraju da je pisao o svom vremenu, a da je problem u nama jer smo ostali zarobljeni u Domanovićevom vremenu.

Bojana Ćirić, direktorka Narodne biblioteke Pirot, rekla je da je Narodna biblioteka Pirot 76 godina pokretač i kreator kulturnog ambijenta grada, naročito u ovom kulturnom haosu, koji vlada u stvarnom životu, biblioteka je generator pravih vrednosti, znanja i smisla zbog čega joj se stalno treba vraćati.

Povodom godišnjice postojanja Narodna biblioteka Pirot omogućava promotivne cene članarina.