Povećan broj pacijenata u Hitnoj službi

14. april 2014. 09:25 Gradska hronika Pirot Plus Online

Zbog čestih temperaturnih promena, koje su prisutne u ovom periodu, povećan je broj ljudi sa zdravstvenim tegobama koji se javljaju Hitnoj medicinskoj službi. Dr Mirjana Mančić, šef Hitne službe kaže da ova služba poslednjih dana beleži povećan broj lekarskih intervencija. U protekla 24h ovoj službi javila su se 72 pacijenta, napominje dr Mančić.

-Trenutno mislim da je najveći uticaj vreme, klimatski uslovi i ta promena vremenskih prilika utiče na sve, najviše na hronične bolesnike. Tu je zbog vremenskih prilika i bujanje virusa, tako da pored hroničnih bolesnika, astmatičara, srčanih bolesnika i pacijenta sa povišenim krvnim pritiskom javljaju se i pacijenti sa povišenom telesnom temperaturom i stomačnim tegobama , tako da zaista ima puno posla – kaže dr Mančić.

U službi hitne pomoći kažu da nagle promene vremena najviše škode hroničnim bolesnicima. Dr Mančić kaže da je važno poštovati preporuke lekara.

-Genralno savet je redovno uzimanje propisane terapije, bez zamora, više odmora, umerene šetnje, smanjena fizička aktivnost. Imamo pacijente koji ne izlaze iz kuće a imaju izrazito gušenje ili izrazito povišen pritisak, promena vremena se oseća svuda i svi odreaguju. Znači savet je redovna terapij, umerena fizička aktivnost lakša ishrana i manje stresa, koliko ko može na stres da utiče to je individualno. Često vezujemo meteoropatske reakcije za onaj dan kad je trenutna promena vremena, međutim, to nije tako organizam odreaguje i neki dan pre ili posle promene vremena. Može da se desi da pacijent danas ima tegobe a promena usledi sutra ili prekosutra, sve to utiče puno na ljudski organizam – kaže dr Mančić.