Potpisan Sporazum izmedju Grada Pirota i NSZ filijale u Pirotu za realizaciju programa stručne prakse i javnih radova. Vrednost 13 miliona dinara

28. april 2021. 13:24 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U Velikoj sali Gradske uprave, potpisan je Sporazum o tehničkoj podršci u realizaciji programa zapošljavanja kroz dva programa - stručne prakse i javnih radova, između grada Pirota i Nacionalne službe za zapošljavanje filijale u Pirotu.

Vrednost ovih programa je 13 miliona dinara, od toga, za stručnu praksu 8 miliona, a za javne radove 5 miliona dinara. 

Kako je rekao Nenda Petrović, predsednik lokalnog Saveta za zapošljavanje, kroz program stručne prakse biće angažovano 29 volontera pripravnika, a kroz program javnih radova 45 nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe. I ove godine će ciljna grupa za stručnu praksu biti na visoko obrazovana lica, njih 20, a sa višim i srednjim obrazovanjem njih pet - odnosno četiri. 

Pored ovih programa, Petrović je istakao da je juče predat zahtev NSZ za sufinansiranje program za samozapošljavanje. Kroz ovaj program će biti dodeljeno 39 subvencija. 

Direktor NSZ filijale u Pirotu, Dragan Jenećković rekao je da je fokus na mladjim obrazovanim ljudima, do 30 godina u programu stručne prakse. Starija lica od 50 godina, kao i dugoročno nezapošljena lica biće obuhvaćena kroz projekat javnih radova. On je dodao da, pored svih ovih zajedničkih programa i mera, Nacionalna služba, sa nacionalnog nivoa sprovodi slične programe. 

Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota rekao je da se dobra praksa i saradnja izmedju Gradske uprave i Nacionalne službe za zapošljavanje nastavlja. Colić je poseban akcenat stavio na Obuku za nezaposlena lica ili Obuke na radnom mestu koje će sprovoditi Zip centar za mlade, a koji je logičan sled pozitivnih učinka iz drugih projekata. 

Kako je rečeno, potpisivanjem ovog sporazuma steći će se uslovi da Javni pozivi budu objavljeni. To će se desiti 8.maja za programe stručne prakse i javnih radova, dok će program samozapošljavanja biti objavljen, verovatno sredinom juna.

Inače, na evidinciji NSZ filijale u Pirotu, trenutno je 10.200 lica sa području okruga. U odnosu na kraj prošle godine, beleži se rast od oko 700 lica.